Gazeta Interaktywna AgroNews Nr 36
AgroNews .com.pl 73. PRAWO NUMER 36 bywają ludzie. 13. Rekomendu- je się wyłączenie z użytkowania pomieszczenia, w których mogą tworzyć się sku- piska ludzi takie jak wspólne sale telewizyjne, sto- łówki. 14. Podczas pobytu w go- spodarstwie pracownik se- zonowy musi mieć zapewnio- ny bieżący do- stęp do wody, mydła, środków do dezynfek- cji rąk, papieru higienicznego jednorazowego (chusteczki hi- gieniczne, ręcz- nik papierowy), koszy na odpa- dy wyłożonych jednorazowymi workami itp. po to, aby umożliwić mu możliwość zachowania wy- magań higienicz- nych (właściwa higiena rąk, stosowanie od- powiednich środków do dezynfekcji, higiena podczas kaszlu, kichania). 15. Zatrudniający rolnik powinien mieć listę telefonów do każdej z osób, a także przeka- zać pracownikom najważniejsze numery tele- fonów (pogotowie ratunkowe, infolinia NFZ). B. Procedury ograniczające rozpowszech- nienie się wirusa 1. Gospodarstwo zapewnia zatrudnionym pracownikom środki ochrony osobistej, w tym maseczki zakrywające usta i nos, w za- leżności od potrzeb i specyfiki pracy, nieja- łowe rękawiczki ochronne, środki do dezyn- fekcji i mycia rąk oraz do mycia i dezynfekcji powierzchni. Do dezynfekcji rąk i powierzchni powinny być stosowane produkty biobójcze, które zo- stały wpisane do ogólnodostępnego Wyka- zu Produktów Biobójczych, widniejącego na stronie internetowej Urzędu Rejestracji Pro- duktów Leczniczych Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych pod linkiem: http:/ bip.urpl.gov.pl/pl/biuletyny-i-wyka- zy/produkty-biob%C3%B3jcze 2. Gospodarz wywiesza w miejscach zakwa- terowania i wykonywania pracy instrukcje dot. mycia i dezynfekcji rąk, zdejmowania i zakładania rękawiczek, zdejmowania i zakła-
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=