Gazeta Interaktywna AgroNews Nr 36

numer 25 numer 25 NUMER 36 PRAWO 74. AgroNews .com.pl dania maseczki (w języku polskim i języku oj- czystym pracowników). 3. Gospodarstwo dysponuje termometrem - optymalny bezdotykowy pomiar temperatu- ry. W przypadku innego termometru - dezyn- fekcja obowiązuje po każdym jego użyciu. Pomiar temperatury jest wykonywany u pra- cowników przynajmniej 1 raz dziennie przez wyznaczoną osobę, optymalnie przed rozpo- częciem pracy. Gospodarz powinien uzyskać zgodę pracownika na pomiar temperatury. Temperatura powyżej 37°C kwalifikuje do odsunięcia pracownika od świadczenia pracy, pozostania na kwaterze i częstszego pomiaru temperatury. Jeśli temperatura rośnie wska- zana jest teleporada medyczna. 4. Właściciel gospodarstwa powinien zapew- nić pracownikom możliwość kontaktu z leka- rzem i skorzystania z teleporady medycznej. 5. Pracownicy powinni zostać zapoznani z wytycznymi dotyczącymi postępowania pod- czas epidemii  takimi jak: a) Przed rozpoczęciem pracy, obowiązkowo należy umyć ręce wodą z mydłem. b) Zachować bezpieczną odległość od  roz- mówców i współpracowników minimum 1,5 m. Jeśli nie ma możliwości zachowania bez- piecznej odległości na stanowisku pracy re- komenduje się w czasie pracy zasłonięcie ust i nosa maseczką. c) Regularnie często i dokładnie myć ręce wodą z mydłem zgodnie z instrukcją znaj- dującą się przy umywalce i dezynfekować osuszone dłonie środkiem na bazie alkoholu (min. 60%). d) Podczas kaszlu i kichania zakryć usta i nos zgiętym łokciem lub chusteczką – jak naj- szybciej wyrzucić chusteczkę do worka/ko- sza i umyć ręce. e) Starać się nie dotykać dłońmi okolic twa- rzy, zwłaszcza ust, nosa i oczu. f) Dołożyć wszelkich starań, aby stanowiska pracy były czyste i higieniczne, szczególnie po zakończonym dniu pracy (jeśli nie jest to pole). g) Należy dbać o higienę w miejscu zakwate- rowania; mycie i dezynfekcja toalet – przy- najmniej 3 razy dziennie leży po stronie pra- cowników. Środki do mycia i dezynfekcji zapewnia gospodarz, który  nadzoruje proce- sy higieniczne. h) Gospodarz zapewnia pranie odzieży, po- ścieli itp.; pranie powinno odbywać się w temperaturze, co najmniej 60 stopni C z dodatkiem detergentu. i) Gospodarz zapewnia regularne (kilka razy w ciągu dnia) czyszczenie powierzchni wspól- nych, z którymi stykają się pracownicy, np. klamki drzwi wejściowych, poręcze, blaty, oparcia krzeseł. j) Należy unikać powitania poprzez podawa- nie ręki, pocałunki, przytulanie. i) W miarę możliwości czynności w pomiesz- czeniach zamkniętych należy wykonywać przy otwartych lub  uchylonych oknach. 6. Zaleca się, aby praca w gospodarstwie od- bywała się w niewielkich grupach (tak jak przy podziale na kwatery), z zachowaniem co najmniej 1,5 metrowej odległości między pracownikami  i praca w maseczkach osłania- jących usta i nos. 7. Zaleca się wprowadzenie różnych godzin przerw, zmniejszenie liczby pracowników ko- rzystających ze wspólnych obszarów w tym samym czasie (np. przez rozłożenie przerw na posiłki). 8. Pomiędzy wymianą grup należy zachować odstęp czasowy umożliwiający przewietrze- nie pomieszczenia pracy (jeśli odbywa się ona w pomieszczeniu), ewentualnie przepro- wadzenie czynności porządkowych, w tym dezynfekcji powierzchni często dotykanych, w zależności od rodzaju pomieszczenia i spe- cyfiki pracy. 9. Posiłki powinny być pracownikom dostar- czane w naczyniach jednorazowych lub w pojemnikach zbiorczych, w taki sposób, aby łatwo można było rozdzielić posiłki w poszczególnych grupach. Jeśli stosowane są naczynia i sztućce wielorazowego użytku, powinny być myte w wodzie z użyciem de- tergentu w temperaturze powyżej 60° C, a o ile to możliwe - wyparzane. Dopuszcza się, aby pracownicy posiadali swoje naczynia i sztućce, do użytku wyłącznie indywidualne- go. 10. Przy pracach na polu, jak również innych pracach rolniczych np. sortowanie, obieranie,

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=