Gazeta Interaktywna AgroNews Nr 36
AgroNews .com.pl 75. PRAWO NUMER 36 krojenie, stanowiska pracy poszczególnych osób powinny być oddalone od siebie o co najmniej 1,5 metra. 11. Rekomenduje się wyznaczenie w gospo- darstwie osób (osoby) do kontaktu z pracownikami sezonowymi, które będą od- powiedzialne m.in . za transport na pole/ do miejsca pracy, dostarczanie żywności oraz realizację najpilniejszych potrzeb życiowych pracowników (woda pitna, materiały sani- tarno-higieniczne itp.). Osoby te mają ściśle przestrzegać zasad higieny i reżimu sanitar- nego (w tym: stosowanie maseczek zakrywających usta i nosa, ręka- wiczek jednorazowych lub de- zynfekcji/ mycia rąk, zacho- wanie odległości od innych osób min.1,5 m). 12. Rekomendu- je się wyznacze- nie w gospo- darstwie osób (osoby) do kon- taktu zewnętrz- nego. Osoby te nie mogą mieć kontaktu z pra- cownikami sezo- nowymi i innymi, przebywający- mi w kwarantan- nie. Osoby te mogą kontaktować się z oto- czeniem gospodarstwa w tym dostarczać płody rolne do skupu, realizować zakupy itp., pod warunkiem, że nie występują u nich objawy wskazujące na chorobę za- kaźną. 13. W przypadku, gdy w gospodarstwie wy- stąpi przypadek zachorowania, gospodar- stwo kontynuuje swoją produkcję, z wyłącze- niem osób, które miały bezpośredni kontakt z osobą zakażoną. C. Procedury w przypadku podejrzenia lub stwierdzenia zakażenia koronawirusem u pracownika 1. Każdy osoba zakażona, co potwierdzone zostało badaniem laboratoryjnym, powinna jak najszybciej opuścić gospodarstwo i zostać odizolowana w ramach izolacji instytucjonal- nej. Możliwa jest izolacja osoby z dodatnim wynikiem w gospodarstwie, pod warunkiem zapewnienia przez pracodawcę oddzielnego pomieszczenia z węzłem sanitarnym i zapew- nienia zakażonemu przynajmniej podstawo- wych warunków socjalno-bytowych na czas przebywania w izolacji. 2. Pracownicy powinni zostać poinstruowa- ni, że w przypadku wystąpienia niepokoją- cych objawów chorobowych zabronione jest świadczenie pracy. Powinni pozostać w miejscu zakwaterowania i skontaktować się telefonicz- nie z wyznaczoną do kon- taktu osobą. 3. Osoba wyznaczo- na w gospodarstwie do kontaktu z za- każonymi i kwa- rantannowanymi pracownikami po- wiadamia gospo- darza/ pracodaw- cę i kontaktuje się z lekarzem w celu ustalenia postę- powania. W razie pogarszania się sta- nu zdrowia pracownika konieczny jest kontakt z numerem 999 lub 112. 4. Zaleca się bieżące śle- dzenie informacji Głównego In- spektora Sanitarnego i Ministra Zdrowia, dostępnych na stronach gis. gov.pl lub https://www.gov.pl/web/korona- wirus/, a także obowiązujących przepisów prawa. 5. W przypadku wystąpienia u pracownika wykonującego swoje zadania na stanowi- sku pracy niepokojących objawów sugerują- cych zakażenie koronawirusem należy nie- zwłocznie odsunąć go od pracy i przewieść transportem indywidualnym do miejsca za- kwaterowania. Osoba powinna mieć założo- ną maseczkę zakrywającą usta i nos. Należy skontaktować się z lekarzem korzystając z te-
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=