Gazeta Interaktywna AgroNews Nr 36
PRODUKCJA ROŚLINNA NUMER 36 8. AgroNews .com.pl Ochrona rzepaku przed szkodnikami w sytuacji wycofywania substancji czynnych Duży areał uprawy, zmiany klimatu i uproszczenia agrotechnicz- ne to główne czynniki istotnie wpływające na zwiększenie pre- sji ze strony szkodników rzepaku. Ograniczona liczba insektycy- dowych zapraw nasiennych i stopniowe wycofywanie kolejnych substancji czynnych może spowodować, że ochrona plantacji bę- dzie coraz trudniejsza. 20 maja 2020 roku Komisja Europejska przy- jęła dwie strategie w ramach Europejskiego Zielonego Ładu: „Strategię od pola do sto- łu” oraz „Strategię na rzecz bioróżnorod- ności”. Głównymi założeniami tych strate- gii jest redukcja do 2030 r. zużycia środków ochrony roślin o 50% oraz stosowania nawo- zów o 20%. Proces wycofywania substan- cji czynnych trwa już od kilku lat. Począwszy od 2018 r. z katalogu dostępnych substancji czynnych wycofywane są te, które mają ne- gatywny wpływ na układ enodkrynny czło- wieka i zwierząt stałocieplnych, jak również wykazują brak selektywności dla organizmów pożytecznych i zapylaczy oraz w sposób dłu- gotrwały ujemnie oddziałują na środowisko – są to często związki trwałe i część z nich przechodzi do wód gruntowych. Strategie KE są z punktu widzenia bezpieczeństwa żyw- ności i środowiska są jak najbardziej zasadne, jednak bez alternatywnych metod ochrony, dostępnych biopreparatów i systemów do- płat w przypadku takich ograniczeń wzro- sną koszty produkcji przy potencjalnie niż- szych plonach, co z pewnością przełoży się na wzrost cen żywności. Największy problem będzie ze spełnieniem pierwszego wymaga- nia związanego z chemiczną ochroną roślin. Ale założenia redukcji zużycia środków che- micznych o połowę to cele ogólne i będą one jeszcze przedmiotem dyskusji na szczeblu unijnym. Dlatego zachodzi potrzeba wypra- cowania przez Polskę korzystnego stanowi- ska, ponieważ trzeba brać pod uwagę real- ne możliwości polskiego rolnictwa, również mniejszych gospodarstw. Warunki, które zo-
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=