Gazeta Interaktywna AgroNews Nr 37

numer 25 ROLNICTWO ZRÓWNOWAŻONE NUMER 37 42. AgroNews .com.pl Rynek produktów rolnic- twa zrównoważonego będzie wart 64,6 mld zł Accenture i Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP” przeprowadziły badania polskiego rynku żywności i wspólnie przygotowały raport „Zrównoważona żywność w Polsce – narodziny masowego rynku jako szansa dla branży spożywczej”. W edług wyników opracowania 76% Polaków uważa, że producenci żywności powinni korzystać z surowców pochodzących z upraw rolnictwa zrównoważonego, a rynek takich produktów w średnim terminie ma potencjał osiągnąć wartość 64,6 mld zł. Dla porównania na wszystkie zakupy spożywcze w 2020 r. Polacy wydali 142,3 mld zł. Celem raportu było wskazanie warunków, w których zwiększy się udział produkcji rolniczej pro- wadzonej w sposób przyjazny dla środowiska i klimatu. •Zdaniem polskich konsumentów produkty z upraw rol- nictwa zrównoważonego są o 20% tańsze od produktów z upraw ekologicznych i o 40% droższe od produktów z upraw rolnictwa konwencjonalnego. •Według raportu trzy czwarte Polaków jest zaintereso- wanych kupowaniem produktów rolnictwa zrównowa- żonego, a 73% ankietowanych gotowych jest za nie za- płacić nawet 20% więcej. •Wysoka jakość, produkcja przyjazna środowisku, a tak- że przystępna cena są wyróżnikami rolnictwa zrówno- ważonego, a jednocześnie najbardziej poszukiwanymi przez polskiego konsumenta cechami żywności. •Rozwój rynku wspierają nie tylko popyt konsumentów, ale także rozwiązania prawne, instrumenty finansowe czy cele Europejskiego Zielonego Ładu, które promują zrównoważoną produkcję żywności.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=