Gazeta Interaktywna AgroNews Nr 37

Praktyki regeneratywne to wszelkie dzia- łania rolników, które prowadzą do odtwo- rzenia cykli natury, poprawy żywności gleb i stanu wód, zwiększenia bioróżnorodności oraz ograniczenia emisji gazów cieplarnia- nych. Stanową one integralną część modelu rolnictwa zrównoważonego. Stawia ono so- bie za cel ograniczanie wpływu rolnictwa na środowisko, przy zachowaniu opłacalności produkcji rolniczej i jednoczesnej akceptacji społecznej. – Rolnictwo jest z jednej strony sektorem naj- bardziej narażonym na skutki zmiany klimatu, ale z drugiej strony jest także istotnym źródłem emisji gazów cieplarnianych. Dlatego działania na rzecz powstrzymania katastrofy klimatycz- nej będą musiały być prowadzone także przez rolników. Aby były one skuteczne i efektywne konieczne będzie wsparcie publiczne dla ich wdrażania. Dzięki zmianie technik uprawowych można zwiększyć ilość pochłanianego węgla i zapewnić trwałe jego magazynowanie w gle- bie i biomasie oraz zmniejszyć ucieczkę pod- tlenku azotu z gleb. Nowoczesne metody żywienia i chowu zwierząt pozwolą na ogra- niczenie emisji metanu. W naszym wspólnym interesie jest to, aby rolnikom opłacało się wdrażać te działania – powiedział dr hab. Zbi- gniew M. Karaczun, prof. SGGW, ekspert Koalicji Klimatycznej. Do najważniejszych praktyk regeneratyw- nych zaliczają się: • optymalne stosowanie środków produkcji takich jak nawozy, środki ochrony roślin, ma- szyny czy nasiona, • rozważne wykorzystanie gleby i rezygna- cja ze stosowania orki, • okrycie gleby roślinnością przez cały rok wykorzystując poplony w płodozmianie, • rozwój bioróżnorodności na polu, jego obrzeżach i całym gospodarstwie, • odpowiednie korzystanie z ukształtowa- nia terenu wokół gospodarstwa, np. wyłącze- nie z uprawy tych obszarów, które są stale pomocne. – Wdrożenie modelu rolnictwa zrównoważone- go, w tym praktyk regeneratywnych umożliwia rolnikom uzyskiwanie wyższych plonów. Jest to efektem poprawy zdrowia gleby, głównie za sprawą zwiększenia zawartości materii orga- nicznej – dodał Mateusz Ciasnocha z Europe- an Carbon Farmers. – Efekty stosowania praktyk regeneratywnych nie ograniczają się jedynie do korzyści środowi- skowych. Spełnianie wymogów polityki unijnej i branży spożywczej w zakresie zrównoważenia i ochrony klimatu pozwala poprawić pozycję konkurencyjną gospodarstwa – podsumowa- ła Małgorzata Bojańczyk, dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP”. Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa Zrówno- ważonego „ASAP” jest niekomercyjną ini- cjatywą grupy firm i osób reprezentujących różne branże łańcucha żywnościowego. Sto- warzyszenie podejmuje szereg działań na rzecz promocji, edukacji i współpracy w ob- szarze rolnictwa zrównoważonego w Polsce. Więcej na temat Stowarzyszenia na stronie: www.rolnictwozrownowazone.pl Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP” Rolnictwo zrównoważone chroni klimat numer 25 ROLNICTWO ZRÓWNOWAŻONE NUMER 37 AgroNews .com.pl 49.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=