Gazeta Interaktywna AgroNews Nr 38

PRODUKCJA ROŚLINNA NUMER 38 AgroNews .com.pl 17. Pszenica Pszenica ozima i jara należą do roślin dnia długiego. Opty- malna temperatura dobowa w okresie od siewu do wscho- dów wynosi 11,6 o C/dekadę. W okresie jesiennego ulistnienia optimum termiczne kształtuje się na poziomie 6 o C. Na plono- wanie pszenicy ozimej korzyst- nie wpływa wczesne wzno- wienie wiosennej wegetacji. W fazach nalewania ziarna optymalna temperatura dobo- wa wynosi ok. 16 o C. Pszeni- ca jara dość silnie reaguje na temperaturę powietrza, naj- częściej zniżką plonów na sku- tek nadmiernego jej wzrostu. W pierwszym okresie rozwoju (do fazy krzewienia) optimum termiczne wynosi 6-8 o C. W fa- zie strzelania w źdźbło psze- nica jara jest bardzo wrażliwa na wysoką temperaturę dobo- wą powyżej 14 o C.Obie formy pszenicy mają wysokie potrze- by wodne. W okresie jesiennej wegetacji najkorzystniej na rozwój pszenicy oddziałują opady na poziomie 35 mm mie- sięcznie. Również na dobre plonowanie mają wpływ opady zimowe, których wartość plonotwór- cza jest bardzo wysoka zarówno na glebach pszennych, jak i żytnich. Najbardziej szko- dliwie na plon działa susza zaczynająca się przed kłoszeniem i trwająca do dwóch de- kad pokwitnieniu. Spośród wszystkich zbóż pszenica ma największe wymagania glebo- we i uprawia-na jest na glebach kompleksów pszennych i na kompleksie żytnim bardzo dobrym. Optymalne pH gleby dla pszenicy wynosi ok. 6,5, zaś agrotechniczne dopusz- czalne jest 5,3-7,3. Pszenica wykazuje dużą wrażliwość na niedobór jonów wapnia oraz nad-miar jonów glinu i manganu. Najlepszy- mi przedplonami dla pszenicy są: mieszanki strączkowo-zbożowe, bobik, burak, ziemniak i bobowate drobnonasienne. Za dobre przed- plony uważane są: rzepak, groch, okopowe pastewne, len, kukurydza na zielonkę i owies. Do najgorszych zalicza się: pszenicę, jęcz- mień, pszenżyto i żyto. Coraz więcej wysie- wa się pszenicy po kukurydzy uprawianej na ziarno. Uprawa roli Coraz częściej spotkana jest praktyka wysie- wu pszenicy ozimej po kukurydzy uprawianej na ziarno, jak i na zielonkę. Gleba pod zasiew powinna być przygotowana w taki spo- sób, aby ziarno siane zostało umieszczone w pulchnej glebie i strukturalnej wierzchniej warstwie do głębokości 5 cm. Uprawę roli przed siewem pszenicy jarej należy rozpocząć bardzo wcześnie, jak tylko da się wjechać na pole. Wierzchnią warstwę należy spulchnić na głębokość ok. 5 cm. Na glebie lżejszej i średniej doprawienie może odbyć się za jed- Producenci rolni prowadzący produkcję zwierzęcą zobowiązani są do racjonalne- go wykorzystywania nawozów naturalnych (obornik, gnojówka, gnojowica), poprzez określenie dopuszczalnej i optymalnej dawki tych nawozów. Dawka dopuszczalna to taka w której ilość wnoszonego rocznie azotu w czystym składniku nie przekracza 170 kg/ha. Dawka optymalna w zależności od wymagań pokarmowych roślin i zasobności gleby może być mniejsza od dawki dopuszczalnej. Rolnicze wykorzysta- nie nawozów naturalnych na terenie całego kraju aktualnie regulują przepisy rozporządzenia Rady Ministrów.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=