Gazeta Interaktywna AgroNews Nr 38

PRODUKCJA ROŚLINNA NUMER 38 AgroNews .com.pl 21. szych wymaganiach wodnych. Forma ozima jesienią ma umiarkowane potrzeby wodne. Jęczmień ozimy wiosną rusza wcześnie i kło- si się najszybciej ze wszystkich zbóż i dzięki temu w okresie największego zapotrzebowa- nia na wodę może korzystać jeszcze z zapa- sów pozimowych. Forma jara ze względu na inną dynamikę wzrostu ma inaczej rozłożone zapotrzebowanie na wodę. Lubi umiarkowane opady w okresie od siewu do końca krzewie- nia, a to sprzyja wytworzeniu silnego i głę- bokiego systemu korzeniowego. Wymagania glebowe jęczmienia ozimego są mniejsze niż pszenicy, ale większe niż żyta. Najbardziej od- powiednie do jego uprawy są gleby średnio zwięzłe, zaliczane do kompleksu pszennego wadliwego, żytniego bardzo dobrego i żyt- niego dobrego, klas bonitacyjnych IIIb-IVb. Jęczmień wymaga gleb w wysokiej kulturze, o pH 5,5-7, zasobnych w magnez. Jęczmień jary, zwłaszcza browarny, wymaga gleb ży- znych, próchnicznych, przewiewnych o do- brej aktywności biologicznej i dużej zdolności magazynowania wody. Odpowiednie do jego uprawy są gleby kompleksu pszennego bar- dzo dobrego, pszennego dobrego, pszennego wadliwego oraz najlepsze kompleksu żytnie- go bardzo dobrego, zaliczane do klas bonita- cyjnych I-IVa. Obecnie dobre przedplony dla zbóż, takie jak rzepak ozimy, wczesne ziem- niaki czy rośliny bobowate grubonasienne są rezerwowane dla pszenicy ozimej, natomiast jęcz-mień ozimy najczęściej uprawiany jest po pszenicy ozimej lub pszenżycie ozimym. Ma to swoje uzasadnienie, gdyż negatywna re- akcja jęczmienia ozimego na zbożowy przed- plon jest mniejsza niż pszenicy. Absolutnie należy unikać uprawy jęczmienia ozimego po sobie i jęczmieniu jarym oraz po życie. Jęcz- mień pastewny może być uprawiany po róż- nych przedplonach, w tym po słabszych. Naj- częściej siany jest po pszenicy lub po późno zbieranej kukurydzy. Uprawa roli Przygotowanie i uprawa roli przed siewem jęczmienia ozimego ma duże znaczenie w przezimowaniu tej rośliny. Orkę siewną wyko- nuje się na ok. 2 tygodnie przed siewem jęcz- mienia, na głębokość ok. 20 cm. Przy opóź- nieniu w orce należy do pługa doczepić wał doprawiający. Jeżeli z różnych względów po zbiorze przedplonu nie wykonano uprawki pożniwnej, a z pola zebrano słomę, wówczas zaleca się wykonanie orki razówki pługiem z przedpłużkami oraz wałem Campbella na głębokość do 25 cm, wówczas osypane ziar- niaki przedplonu dostaną się na dno bruzd i nie będą zagrożeniem dla jęczmienia. Po rze- paku i roślinach strączkowych należy wyko- nać podorywkę oraz uprawki pielęgnacyjne. Nawożenie zrównoważone Jęczmień ozimy jest najbardziej wrażliwy ze wszystkich zbóż na kwaśny odczyn gleby. Fosfor i potas stosuje się w całości przed- siewnie. Na gleby mało zasobne w magnez i siarkę można stosować nawozy wieloskład- nikowe wzbogacone w te pierwiastki. Jęcz- mień wysiewany po zbożach powinien być zasilony startową dawką azotu w granicach 20-30 kg N/ha. Jeżeli w fazie 4-6 liści będzie wykazywał niedobory azotu, wówczas należy go zasilić doglebowo 20 kg N/ha, albo dolist- nie 10-15 kg N/ha w roztworze mocznika. W uprawie jęczmienia ozimego należy pamiętać o je-siennym dokarmianiu w fazie 4-6 liści następującymi mikroelementami: bor, man- gan i miedź. Podstawowe nawożenie azotem wykonuje się wiosną. Przy wysokim nawo- żeniu azotem dawkę należy podzielić na trzy części. Pierwszą 50-70 kg N/ha przed rusze- niem wegetacji, drugą 30-40 kg N/ha na po- czątku strzelania w źdźbło, a trzecią 40-60 kg N/ha na początku kłoszenia. Wysokość pierwszej wiosennej dawki trzeba skorygo- wać w oparciu o azot mineralny w glebie na przedwiośniu. Jęczmień jary przy plonach ziarna 40 dt/ha potrzebuje od 30 kg N/ha na glebach żyznych po dobrym przedplonie, do 60 kg N/ha na glebach mniej zasobnych w azot i po zbożach. Na żyznych glebach, na których uzyskuje się wysokie plony, należy zwiększyć dawkę azotu o 1/3. Całą dawkę azotu należy zastosować jednorazowo przed siewem. Dawki fosforu i potasu należy usta- lać na podstawie analiz chemicznych gleby pod spodziewany plon ziarna. Pod jęczmień

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=