Gazeta Interaktywna AgroNews Nr 38

numer 25 numer 25 PRODUKCJA ROŚLINNA NUMER 38 AgroNews .com.pl 25. ko działające np. saletrę amonową, roztwór saletrzano-mocznikowy – RSM lub natural- ne – gnojowicę lub gnojówkę. Do prawidło- wego rozkładu słomy zbóż na powierzchni 1 ha niezbędne jest zastosowanie około 40 kg N. Taką ilość zabezpieczy 10 m3 gnojowicy świńskiej. Słomę po sprzęcie zbóż najlepiej jest rozdrobnić kombajnem na długość 7-8 cm i równomiernie rozrzucić na całej szero- kości roboczej przejazdu kombajnu. Wpłynie to na dokładne wymieszanie słomy z glebą. Z przyoraną słomą do gleby wracają liczne składniki pokarmowe. Najwięcej składników pozostawia słoma rzepaku ozimego i jęcz- mienia ozimego, najmniejsze zaś – jęczmienia jarego, żyta, pszenicy i pszenżyta. Przy orkowej technice rozdrobniona słoma powinna być przykryta pługiem podoryw- kowym na głębokość 8-10 cm. W uprawach powierzchniowych słomę mieszamy z gle- bą za pomocą agregatu ścierniskowego. Sło- ma po przyoraniu rozkłada się długo, śred- nio 200 dni zakładając, że wszystkie zabiegi związane z nawożeniem słomą zostały wy- konane poprawnie. W płodozmianach zbożowych nie zaleca się przyorywać słomy częściej niż raz na 2 lata. Zbyt częste stosowanie słomy jako na- wozu może sprzyjać nasileniu porażenia ro- ślin przez grzyby wywołujące choroby pod- suszkowe. Korzystny efekt oddziaływania słomy na zawartość próchnicy jest widocz- ny po kilku latach. Przeciętnie w pierwszym roku rośliny wykorzystują z przyoranej sło- my do 40% azotu, 25% fosforu i ponad 50% potasu. Efektywność nawozowa słomy uzależnio- na jest od jej rozdrobnienia, równomiernego rozmieszczenia na polu wymieszania z glebą i szybkości rozkładu. PODR

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=