Gazeta Interaktywna AgroNews Nr 40

numer 25 numer 25 PRODUKCJA ZWIERZĘCA NUMER 40 Przesmyki (odstęp wwygrodzeniu, przez który nie przejdzie zwierzę) – zapewniają wygodne przechodzenie oso- bom obsługującym. Zaleca się umieszczenie przesmyków (o szerokości 40 cm) przy po- czątku lub końcu stanowisk paszowych oraz pomiędzy grupami. Przy przesmykach prowa- dzących bezpośrednio do korytarza paszo- wego dobrze jest zamontować kran z wężem do mycia obuwia. Pojenie – w systemie wolnostanowisko- wym zaleca się poidła komorowe. Na każdą grupę krów powinno przypadać dwa poidła o pojemności każdego 200-300 litrów. W oborach zimnych i kurtynowych muszą być poidła niezamarzające. Po- idła najlepiej jest instalować na skrzyżowaniu korytarzy. Wokół poidła należy zapew- nić swobodną przestrzeń, by krowy mogły wymijać sztuki korzystające z poideł. W celu uniemożliwienia za- nieczyszczenia wody odcho- dami poidła należy umiesz- czać na podeście (krowa nie wejdzie na podwyższenie tylnymi nogami) lub zamocowanie specjalnej poręczy dystan- sowej. Krowa pijąc przyjmuje naturalną po- zycję, jeśli powierzchnia wody znajduje się na wysokości 0,70-0,80 m od posadzki (pode- stu). Wszystkim zwierzętom należy zapewnić odpowiedni dostęp do wody pitnej. Sprzęt stosowany do żywienia i pojenia musi być skonstruowany i umieszczony w taki sposób, by minimalizować ryzyko zanieczyszczenia paszy i wody oraz niekorzystne skutki walki zwierząt o dostęp do karmideł i poideł (Dy- rektywa, Rady 98/58/EEC). Korytarze – wykorzystywane są jako cią- gi komunikacyjne i teren do poruszania się krów. Na korytarzach w zależności od sys- temu utrzymania może być posadzka pełna lub podłoga szczelinowa. Posadzka korytarzy nie może być śliska, a powierzchnia obsza- ru spacerowego powinna wynosić około 4 m2 na krowę. Mała przestrzeń powoduję agresję u zwierząt. Oczyszczanie korytarzy zapewnia dostateczną czystość i suchość racic. Posadz- ki wilgotne powodują rozmiękczenie racic i naraża je na infekcję zarazków powodujących schorzenia. Poczekalnia – miejsce, gdzie krowy czeka- ją na dój. Zalecana powierzchnia na 1 krowę powinna wynosić, co najmniej 1,50 m2. W po- czekalni krowy nie powinny pozostawać dłu- żej niż przez godzinę, bo zmniejsza się komfort i produkcja mleka. W dużych stadach, gdzie krowy podzielone są na grupy, wymiary po- czekalni podyktowane są liczebnością zwie- rząt w grupie. Przejście z pocze- kalni na stanowiska udojowe powinno być całkowicie otwar- te. Wtedy krowy widzą, co się dzieje w dojarni i stoją spokojnie w poczekalni. Kojec selekcyjny i zabie- gowy – służy do unasiennia- nia, zabiegów leczniczych itp. Krowy można oddzielać od grupy ręcznie lub automatycznie (elektroniczny system zarzą- dzania stadem przy powrocie krów z hali udo- jowej). W pomieszczeniu tym powinna być drabina zatrzaskowa z możliwością, pobierania paszy i pojenia oraz tymczasowego unierucho- mienia krów do wykonania zabiegów. Bydło wymaga dobrze wentylowanych obór Temperatura – najlepsza temperatura dla krów mlecznych -7 do 18 o C a najwięcej mle- ka uzyskuje się przy temp 4-16°C i wilgotności 60-70%. Przy wzroście wilgotności i tempera- tury pow. 25°C zmniejsza się pobieranie pasz, pogarsza się rozród i spada produkcja mleka nawet od 3 do 10 kg dziennie (wg badań ame- rykańskich). Przy upale 30°C krowa wydala z potem ok. 30 l wody. Trudności ze znoszeniem niskich temperatur występują u zwierząt trzy- manych na uwięzi i chorych. Dostęp do światła dziennego jest bardzo ważnym elementem dobrostanu zwierząt. Promienie ultrafioletowe mają korzystny wpływ na metabolizm i odporność bydła. AgroNews .com.pl 25.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=