Gazeta Interaktywna AgroNews Nr 41

10. AgroNews .com.pl PRODUKCJA ROŚLINNA NUMER 41 numer 25 numer 25 PRODUKCJA ROŚLINNA NUMER 41 Celem wdrożenia nowych zasad jest zwiększenie ilości dwutlenku węgla wychwyty- wanego i składowanego przez  rośliny. AgroNews .com.pl 11. Celem wdrożenia nowych zasad jest zwiększenie ilo- ści dwutlenku węgla wychwytywanego i składowanego przez rośliny i glebę. Obecnie jedynie lasy – na pozio- mie UE – pochłaniają dwutlenek węgla netto w uję- ciu rocznym. Wszelkie inne wykorzystania gruntów, jak np. uprawy, użytki zielone, tereny podmokłe i tereny zamieszkałe odpowiadają za emisję netto. W związku z po- wyższym Komisja złożyła wnio- sek dotyczący zmiany istnieją- cych rozporządzeń i wnioskuje o ustanowienie unijnego celu zakładającego roczne pochła- nianie netto wynoszące 310 Mt ekwiwalentu CO 2 do 2030 r. (co od- powiada poziomowi z 2013 r.). Limity zostaną ustalone oddzielnie dla każdego państwa członkowskiego. Uprawa pochłaniająca dwutlenek węgla przez glebę jako model bizneso- wy Komisja definiuje takie uprawy jako zrównoważony model biznesowy, w którym nagradza się zarządców za wdrażanie takich praktyk gospodarowania gruntami, które prowadzą do zwiększenia sekwestracji dwutlenku węgla w biomasie, martwej materii organicznej i glebie przez zwiększenie wychwytywania dwutlenku węgla lub ograniczenie uwalniania dwutlenku węgla do at- mosfery. Warunkiem koniecznym jest poszanowanie zasad ekologicznych sprzyjających różnorodności biolo- gicznej. Wsparcie UE obejmie m.in . zachęty fi- nansowe, które będą pochodzić ze źródeł publicznych i prywatnych, a ich celem ma być nagradzanie rolników albo za stosowa- ne przez nich praktyki zwiększające skła- dowanie dwutlenku węgla z atmosfery, albo za faktyczną ilość sekwestrowanego dwutlenku węgla. Uprawy sprzyja- jące pochłanianiu węgla przez gle- bę będą produk- tem mierzonym w jednostkach po- chłoniętego CO 2 , który właścicie- le gruntów będą mogli sprzeda- wać obok tradycyjnych produktów takich jak żywność czy biomasa. Kupującymi te jed- nostki będą firmy i podmioty z sektora rolno- -spożywczego, które chcą zmniejszyć swój ślad węglowy w swoich łańcuchach wartości. To szczególnie ważne w kontekście promo- wania i budowania przewagi konkurencyj- nej gospodarstw wdrażających zrównoważo- ny model rolnictwa, którego elementem jest produkcja charakteryzująca się niskim śladem węglowym. Uprawa sprzyjająca pochłania- niu dwutlenku węgla przez glebę będzie sta- nowić nowe źródło dochodu dla takich go- spodarstw. Ponadto praktyki te przynoszą dodatkowe korzyści przez wzrost żyzności gleby, zwiększanie jej odporności na jałowie- nie czy poprawę różnorodności biologicznej. Praktyki – uprawy sprzyjające pochłanianiu dwutlenku węgla przez glebę Komisja wymienia poniższe przykłady prak- tyk pozwalających na zwiększenie sekwe- stracji dwutlenku wę- gla: • zalesianie i ponow- ne zalesianie, udosko- nalona zrównoważo- na gospodarka leśna uwzględniająca prakty- ki przyjazne dla różno- rodności biologicznej i dostosowanie lasów do zmiany klimatu, • system rolno-leśny i inne formy rolnictwa mieszanego łączące roślinność drzewiastą (drzewa lub krzewy) z systemami produkcji roślinnej lub zwierzęcej na tych samych grun- tach, • stosowanie międzyplonów, upraw okry- wowych, upraw konserwujących i poprawa cech krajobrazu: ochrona gleb, ogranicze- nie utraty gleby wskutek erozji i zwiększe- nie zawartości węgla organicznego w glebie na zdegradowanych gruntach ornych, • ukierunkowane przekształcanie gruntów uprawnych w grunty ugorowane lub obsza- rów odłogowanych w trwałe użytki zielone, • odtwarzanie torfowisk i terenów podmo- kłych, które pozwala ograniczyć utlenianie istniejących zasobów węgla i zwiększa po- tencjał sekwestracji dwutlenku węgla. Następnym etapem wdrażania zasad pochła- niania i obrotu jednostkami jest powołanie grupy ekspertów ds. upraw sprzyjających pochłanianiu dwutlenku węgla przez glebę, na forum której państwa członkowskie będą wymieniać swoje doświadczenia w celu wy- miany i ustanowienia najlepszych praktyk w tym zakresie.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=