Gazeta Interaktywna AgroNews Nr 41

numer 25 numer 25 PRODUKCJA ROŚLINNA NUMER 41 16. AgroNews .com.pl Na schemacie faz rozwojowych skali BBCH pokazano 3 okresy największego za- potrzebowania zbóż na azot:  • 1. dawka – wczesnowiosenna kończy tworzenie pędów (kończy krzewienie, zwłaszcza przy później sianych oziminach), ale niezbędna jest głównie do budowy kłosków i kwiatków, a więc odpowiada za wielkość kłosa, • 2. dawka – kończy budowę kłosa i zabez- piecza przed nadmierną redukcją pędów i kłosków w kłosie (tzw. wielki okres), • 3. dawka – ma za zadanie uzupełnić ewentualne niedobory azotu z mineraliza- cji oraz zabezpieczyć azot dla wytworze- nia odpowiedniej ilości białka. Wysokie nawożenie azotem ma sens tyl- ko wówczas, gdy roślina jest dobrze zaopa- trzona we wszystkie pozostałe składniki pokarmowe oraz w wodę. Nadmierne na- wożenie azotem (N) zwiększa podatność na choroby, zachęca szkodniki do żerowania (zwłaszcza gdy brakuje potasu) zwiększa wyleganie, może także pogarszać jakość biologiczną. Dziś zgodnie z nowymi przepisami rolnicy muszą także zwrócić uwagę na odległości od brzegów kanałów, rowów, cieków wodnych czy brzegów jezior. Minimalna odległość po- winna wynosić 5 m dla wszystkich nawozów zawierających azot z wyjątkiem gnojowicy, dla której ustanowiono 10-metrową strefę buforową. Takie odległości mogą ulec zmia- nie: zmniejszeniu o połowę, tj. do 2,5 m (5 m gnojowica), jeśli nawozy aplikowane będą doglebowo (np. siewnikami z aplikatorami nawozów wsiewającymi do gruntu i przykry- wającymi nawóz) lub cała dawka będzie po- dzielona na 3 części i zastosowana w odstę- pach nie krótszych niż 14 dni. Marek Radzimierski Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego WYWIAD NUMER 30 PRODUKCJA ROŚLINNA 41 AgroNews .com.pl 17. Wczesnowiosenne zwalczanie chwastów dwuliściennych w zbo- żach z wykorzystaniem florasulamu Substancja czynna florasulam jest jedną z bardziej popu- larnych substancji czynnych stosowanych w Polsce w walce z chwastami dwuliściennymi w zbożach, jest więc doskonale znana polskim rolnikom, także jako skład- nik mieszanin gotowych produktów o mniej lub bardziej kompleksowym działaniu.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=