Gazeta Interaktywna AgroNews Nr 41
numer 25 numer 25 PRODUKCJA ZWIERZĘCA NUMER 41 go te zwierzęta poskromu lub innego środka umożliwiającego bezpieczne wykonanie za- biegu. Niespokojnym zwierzętom oczy zakry- wa się specjalnym kapturem, a zabiegi pielę- gnacyjne racic lub kopyt przeprowadza się po unieruchomieniu kończyny zwierzęcia podle- gającej zabiegowi. Przepędzanie stada bydła, koni, owiec lub kóz liczącego powyżej 20 sztuk wykonują co najmniej dwie osoby pracujące przy obsłudze tych zwierząt. Osobom wykonującym prace przy obsłu- dze zwierząt zapewnia się wiedzę na temat zachowań zwierząt i bezpiecznej ich obsłu- gi, zwracając szczególną uwagę na koniecz- ność zachowania ostrożności i kierowania się zasadą ograniczonego zaufania wobec zwie- rząt; środki ochrony indywidualnej chroniące przed zagrożeniami ze strony obsługiwanych zwierząt, czynnikami biologicznymi, fizycz- nymi i chemicznymi, w szczególności, takie jak odzież, nakrycie głowy, rękawice, okula- ry i obuwie; a także wydzielone pomieszcze- nie do spożywania posiłków, z możliwością uprzedniego umycia rąk i twarzy. 26. AgroNews .com.pl Osobom wykonującym prace przy obsłudze zwierząt utrzymywanych w systemie otwar- tym oraz wypasającym zwierzęta w warun- kach, w których występuje ryzyko ukąszenia przez kleszcze, zapewnia się środki zabezpie- czające, w szczególności: kryte obuwie; prze- wiewną, ale szczelną odzież ochronną w ko- lorze jasnym, osłaniającą nogi i ręce; nakrycie głowy; powszechnie dostępne środki odstra- szające kleszcze. Wszystkie powyższe wymagania bez- pieczeństwa i higieny pracy przy obsłudze zwierząt gospodarskich zaprocentują stwo- rzeniem bezpiecznego środowiska, gdzie wszystkie czynniki ryzyka zostaną zminimali- zowane. Anna Mońko-Łanucha, KPODR numer 25 numer 25 PRODUKCJA ZWIERZĘCA NUMER 41 Nowoczesna stołówka dla bydła Wzrastająca obsada bydła w oborach, uciążliwa praca, a także brak na rynku wykwalifikowanej siły roboczej do obsługi zwie- rząt powoduje, że coraz więcej gospodarstw mlecznych jest wyposażanych w automatyczne systemy żywienia. Wcześniej automatyzacja sprowadzała się do mechanicznego usuwania i gromadzenia obornika oraz gnojowicy, następnie do doju (roboty udojowe). AgroNews .com.pl 27.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=