Gazeta Interaktywna AgroNews Nr 41
PRODUKCJA ROŚLINNA NUMER 41 PRODUKCJA ROŚLINNA NUMER 41 Nawożenie fosforem i potasem jest najbardziej efektywne, gdy nawozy są dobrze wymieszane z 10-20 cm warstwą gleby. Nawozy wieloskład- nikowe stosować najlepiej pod orkę jesienną lub na glebach lżejszych pod wiosenne uprawki przedsiewne, 7-14 dni przed siewem kukurydzy. Znając potrzeby pokarmowe należy określić po- trzeby nawozowe kukurydzy. Aby obliczyć jaką dawkę nawozów fosforowych i potasowych na- leży zastosować, trzeba znać zasobność gleby w przyswajalne formy fosforu i potasu, oraz prze- widywany plon. Optymalny termin siewu kukurydzy przypa- da między 20 kwietnia, a 5 maja. Gęstość siewu kukurydzy uzależniona jest od warunków środo- wiskowych, kierunku użytkowania i wczesności odmiany. W miarę opóźniania siewu jego głę- bokość należy zwiększać, nawet do 8-10 cm na słabszych i mocno przesuszonych glebach. Naj- częściej stosowana jest rozstawa rzędów 75 cm, co odpowiada nowoczesnym maszynom zbiera- jącym. Dla uzyskania kiszonki o wysokiej koncentracji energii optymalną obsadą roślin jest 9-11 szt/m 2 , w uprawie na ziarno (lub CCM) 9 szt/m 2 tj. 90 6. AgroNews .com.pl tys. roślin/ha. Na glebach słabszych lepiej ogra- niczyć liczbę roślin do 8 szt/m 2 , lub wysiać 1,7 jednostki siewnej (50 tys. j.s) uzyskując obsadę 85 tys. roślin na 1 ha. Chcąc uzyskać wysokoenergetyczną kiszonkę coraz częściej stosujemy obsadę ziarnową ku- kurydzy nieprzekraczającą 90 tys. roślin na ha. Dobór odmian W kukurydzy, jak w żadnym innym gatunku, wybór odpowiedniej odmiany jest czynnikiem decydującym o powodzeniu uprawy. Wcze- sność odmiany określona jest w postaci tzw. liczby FAO: •wczesne - FAO do 220; • średnio wczesne - FAO 230-250; • średnio późne - FAO 260-290. Tylko właściwy dobór odpowiednich dla da- nego rejonu mieszańców może stworzyć wa- runki do uzyskania wysokich plonów. Kupując odmianę na kiszonkę, rolnik powinien wybrać to co go bardziej interesuje, ilość czy jakość. AgroNews .com.pl 7. Tylko właściwy dobór odpowiednich dla danego rejonu mieszańców może stworzyć warunki do uzy- skania wysokich plonów. Kupując odmianę na kiszonkę, rolnik po- winien wybrać to co go bardziej interesuje, ilość czy jakość. Plony mieszańców średnio późnych (FAO 260-290) są o 5-15% większe niż odmian wczesnych, ale gor- szy jest udział kolb i późniejszy termin dojrzewania. Najbar- dziej uniwersalne są mieszańce średnio wczesne FAO 230- 250, dające wyso- ki plon ogólny oraz duży plon kolb. Są one przydatne do uprawy na większości obszaru Polski. Uprawę kukurydzy na kiszonkę o wyso- kiej jakości tzw. kiszonkę wysokoenerge- tyczną można prowadzić tylko w oparciu o odmiany o krótszym okresie wegetacji, najle- piej odmiany wczesne i średniowczesne. Po- zwalają one bez ryzyka uzyskać materiał ki- szonkowy o dużym udziale ziarna woskowej dojrzałości, z którego podczas kiszenia nie wycieknie ani jeden litr soku. Kupując ziarno siewne warto zwrócić uwagę na koszty zaku- pu. Za lepszego mieszań- ca pod względem plonów lub jakości trzeba zwykle zapłacić drożej. Z reguły jednak odmiany wyhodo- wane w Polsce są tańsze niż odmiany firm zachod- nich. Nowoczesne odmia- ny kukurydzy charakte- ryzują się tym, że liście i łodygi pozostają zielone aż do dojrzałości pełnej. Odmiany kiszonkowe, dzięki przedłużonej zielo- ności mają zwykle lepszą strawność, nie wylegają przed zbiorem i nie są porażone przez grzyby fuzaryjne. Na kiszonkę należy je zbierać póź- niej niż odmiany tradycyjne. Dopiero zbiór w końcu dojrzałości woskowej - początku peł- nej, maksymalnie wykorzystuje potencjał plo- notwórczy rośliny. Grzegorz Klusek SODR
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=