Gazeta Interaktywna AgroNews Nr 42
numer 25 numer 25 PRODUKCJA ZWIERZĘCA NUMER 42 32. AgroNews .com.pl strawność skrobi rośnie przez cały czas i naj- wyższą wartość osiąga po 270 dniach. Sianokiszonki na bazie trawy W praktyce często sto- sowane są sianokiszon- ki. Trawę można zaki- szać w silosie, pryzmie oraz belach owijanych folią. Przygotowanie sianokiszonki odbywa się w etapach: najpierw należy skosić trawę, na- stępnie podsuszyć ją i sprasować. Można też zebrać materiał zaki- szeniowy z pola za po- mocą specjalistycznej przyczepy samozbierającej. Najmniejsze stra- ty w czasie kiszenia obserwuje się przy spo- rządzaniu kiszonek w belach owiniętych folią. Parametry dobrej sianokiszonki to 30-40% suchej masy, około 20-25% włókna i co naj- mniej 15% białka ogólnego. Częstotliwość zbioru warunkuje wysokość koszenia. Na łąkach jedno- i dwukośnych wy- konujemy je na 5 centymetrów, a na trzy- i czterokośnych o 1 centymetr wyżej. Zakisza- ny materiał paszowy powinien być rozdrob- niony na elementy o długości 20-30 milime- trów. Im będą krótsze, tym lepiej poddają się procesowi ugniatania i zakiszania. Skoszoną zielonkę należy przetrząsnąć, aby rozpocząć proces podsuszania. W trakcie tego zabiegu zmniejsza się zanieczyszczenie występujące w runi. Trawa zakiszana w silosie czy na pryzmie powinna być podsuszona do wartości około 35% suchej masy, natomiast w przypadku bel jest to około 45%. Surowiec do zakiszania nie może być zbyt mokry ani za suchy. Gdy odsetek s.m. w zakiszanej trawie jest zbyt ni- ski (poniżej 25%), namnażają się niekorzyst- ne bakterie Clostridium. Powodują one fer- mentację kwasu mlekowego do masłowego i rozkład aminokwasów do amoniaku, w wyni- ku czego następuje wzrost pH i zwiększone straty suchej masy. Zbyt mocne podsuszenie materiału paszowego (powyżej 50%) powo- duje trudności w ubiciu pryzmy i utrudnia zwijanie bel, w wyniku czego dochodzi do rozwoju mikroflory tlenowej odpowiedzial- nej za występowanie pleśni. W prawidłowym przebiegu kiszenia niezbędne są warunki beztlenowe i szybkie obniżenie poziomu pH, ponieważ wtedy przebiega fermentacja mle- kowa, która hamuje rozwój pleśni i bakterii gnilnych. Stosowanie tak zwanych zakiszaczy opartych na kwasie mlekowym, mrówkowym bądź propionowym poprawia jakość sianoki- szonki i wpływa na zmniejszenie strat w cza- sie jej magazynowania. Żywienie i organizacja bazy paszowej dla zwierząt wymaga dużej precyzji. Dobry efekt ekonomiczny prowadzonej działalności moż- na uzyskać poprzez wysoki wynik lakta- cji, uzyskany między innymi poprzez żywie- nie bydła paszą objętościową dobrej jakości, wpływającą na stabilność metabolizmu zwie- rząt. Monika Mocna TECHNIKA ROLNICZA NUMER 42 BHP w obsłudze i eksploatacji kombajnów do zbioru zbóż Według statystyk, niemal połowa śmiertelnych wypadków pod- czas prac rolniczych jest związana z eksploatacją maszyn oraz urządzeń. Żniwa to czas zintensyfikowanych prac z ich wykorzy- staniem, dlatego wówczas ryzyko uszczerbku na zdrowiu czy też śmiertelnego wypadku znacznie wzrasta. AgroNews .com.pl 33.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=