Gazeta Interaktywna AgroNews Nr 42
TECHNIKA ROLNICZA NUMER 42 44. AgroNews.com.pl TECHNIKA ROLNICZA NUMER 42 AgroNews.com.pl 45. W ogrzewanych magazynach może rozwijać się kilka pokoleń. Zasiedlenie ziarna nastę- puje szybciej, jeśli część ziarna jest połamana lub zmiażdżona. Chrząszcze mogą przegryzać opakowania papierowe, bawełniane i folio- we. Trojszyki wydzielają benzochinony, któ- re absorbowane są przez zasiedlone ziarno i produkty, nabierając trwałego, nieprzyjemne- go zapachu. • Kapturnik zbożowiec – chrząszcz o dłu- gości 2,5 – 3 mm, barwy brunatno czerwonej. Do- rosłe owady żyją ponad 100 dni, żerując wytwarza- ją bardzo duże ilości pyłu. Porażone ziarno nabiera miodowego zapachu. Może rozwijać się w okresie let- nim lub w ogrzewanych magazynach. • Spichrzel surynamski – chrząszcz długo- ści 2,5–3,5 mm, bardzo ruchliwy. Po bokach przedplecza ma po 6 wyraźnych ząbków. Chrząszcze i larwy zaczynają żerowanie zwy- kle od zarodka, co dyskwalifikuje ziarno do siewu. • Skórek zbożowy - chrząszcz o rdzawo- brunatnym ubarwieniu, ciało pokryte żółtymi włoskami długości 1,5–3,0 mm. Chrząszcze nie wyrządzają szkód, szkodliwe jest sta- dium larwalne. Żółte larwy mają ciało pokry- te licznymi szczecinkami i pęczek włosków na odwłoku, które łatwo odłamują się przy dotknięciu. Spożyte z paszą, wbijają się w śluzówkę przewodu pokarmowego zwierząt, co jest przyczyną różnych stanów zapalnych, a niekiedy zadławienia się zwierzęcia. Żeru- jące larwy całkowicie niszczą ziarno. Są one odporne na głód i w niesprzyjających rozwo- jowi warunkach mogą zapadać w diapauzę. • Mklik mączny – motyl o rozpiętości skrzydeł do 25 mm i ciele długości około 14 mm. Przednie skrzydła są szare z dwoma charakterystycznymi ciemnymi zygzakowa- tymi liniami w części nasadowej i wierzchoł- kowej. Motyle nie pobierają pokarm i są ak- tywne tylko w nocy. Szkodliwe są gąsienice, przez całe życie przędą lepkie, jedwabne nici, którymi zlepiają w grudki ziarno, na którym żerują. Larwy żerują zwykle tylko w wierzch- niej warstwie w oprzędach. • Mól ziarniak – motyl o rozpiętości skrzy- deł 9 - 14 mm i długości ciała 6 - 8 mm. Przednie skrzydła są wąskie, srebrzysto-sza- re o żółtawym odcieniu z ciemnymi, nieregu- larnie rozmieszczonymi plamkami. Szkodli- we są gąsienice, które wgryzają się do ziarniaka i wyjadają tylko częściowo jego zawartość, a na- stępnie atakują kolejne ziarniaki, które otaczają przędzą, łącząc w grudy nawet kilkadziesiąt ziar- niaków. Przy dużej liczebności larw powierzchnię pryzmy ziar- na pokrywa warstwa połyskują- cej przędzy. • Omacnica spichrzanka – motyl o rozpię- tości skrzydeł 14 - 18 mm. Przednie skrzydła od nasady żółtawe, dalej ciemnoczerwone, lub ceglaste z szaroniebieskimi, poprzecz- nymi paskami. Szkodliwe są gąsienice, któ- re żerują w oprzędach, a ich tempo rozwoju i barwa zależą od jakości pokarmu, zaraz po wyjściu z jaja. Szkodnik występuje w maga- zynach, sklepach i w mieszkaniach na pro- duktach zbożowych, orzechach, suszonych owocach, ziołach, paszach, wyrobach cukier- niczych. Gryzonie (szczur i mysz) są uciążliwymi i trudnymi do wytępienia szkodnikami. Żerując w magazynach zbożowych mogą zniszczyć znaczne ilości ziarna, a jeszcze więcej za- nieczyścić odchodami, rozsypać i podeptać. Ponadto gryzonie uszkadzają konstrukcje (drewniane, stalowe betonowe) budynków magazynowych i wszelkie opakowania. Mogą roznosić choroby zakaźne, takie jak: cholera, dur brzuszny, dury rzekome, żółtaczka zakaź- na, włośnice i inne.Są roznosicielami owadów i mikroorganizmów. Ptaki (gołąb, wróbel) nie powodują znacz- nych szkód w magazynach zbożowych, gdyż mają utrudnione dostanie się do ich wnętrza, a także są łatwo i wcześnie wykrywane i usuwane z pomieszczeń. Rozdziobują i rozdeptują ziarna, zanieczyszczają je odchodami, pierzem, i uszka- dzają opakowania. Mogą także przenosić choroby zakaźne, owady i pasożyty. Pojawienie się w zgro- madzonym ziarnie szkodników oznacza zawsze straty. Aby ich uniknąć, należy prowadzić częste kontrole ziarna na obecność szkodników i elimino- wać wszelkie drogi zakażeń. Jeżeli jednak szkod- niki wystąpią w zmagazynowanym ziarnie, należy je jak najwcześniej zlikwidować, aby zminimali- zować straty. Zwalczanie szkodników nie jest ła- twe. Po stwierdzeniu ich obecności w zmagazyno- wanym ziarnie należy ocenić poziom zagrożenia i oszacować opłacalność przeprowadzenia zabiegu. Istnieje wiele metod zwalczania szkodników ma- gazynowych – od najprostszych mechanicznych, poprzez biologiczne, fizyczne do chemicznych. Najskuteczniejszą i najczęściej stosowaną meto- dą zwalczania szkodników magazynowych poza prewencją jest metoda chemiczna, polegająca na poddaniu zmagazynowanego ziarna i pomieszczeń magazynowych działaniu insektycydów kontakto- wych. Do zwalczania szkodnikóww magazynach zbożowych wolno używać tylko zarejestrowane i dopuszczone do stosowania przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi środki ochrony roślin i tylko zgodnie z etykietą – instrukcją stosowania (wykaz środków oraz treść etykiet można znaleźć pod adresem internetowym: www.minrol.gov.pl ). Opracowanie: WMODR z siedzibą w Olsztynie Obecność grzybów w zmaga- zynowanym ziarnie może działać przywabiająco na niektóre gatun- ki szkodników, które później na swych ciałach mogą przenosić in- fekcję w nieskażone partie.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=