Gazeta Interaktywna AgroNews Nr 43

PRODUKCJA ROŚLINNA NUMER 43 AgroNews .com.pl 17. Resztki pożniwne – cenny nawóz Resztki pożniwne, a szczególnie słoma zbóż, spełniają różne funkcje – mogą być zaorywane w celu zwiększe- nia w glebie próchnicy lub wykorzystywane jako ściółka. Podstawą stosowania słomy, jako źródła składników po- karmowych dla roślin następczych, są terminowe zabiegi agrotechniczne lub pocięcie jej na sieczkę o długości 6-10 cm i równomierne rozrzucenie po polu. N ależy też pamiętać, że zbyt czę- ste przyorywanie słomy na tym samym polu powoduje wiele nie- korzystnych zjawisk. Najczęstszymi są zakłó- cenie gospodarki azotowej, kumulacja chwa- stów i nasilenie występowania chorób. Po zbiorze zbóż w świeżej masie wartość składników pokarmowych wynosi: azotu 0,5- 0,7%, fosforu 0,2-0,3%, potasu około 1,5%. Przyjmując zbiory słomy zbóż ozimych na poziomie 5 t, na jednym hektarze zostaje przeciętnie 30kg azotu, 12 kg fosforu, 62 kg potasu, 7 kg magnezu, 17 kg wapnia oraz mi- kroelementy. Ważnym składnikiem słomy jest substan- cja organiczna, z której powstaje próchni- ca - wskaźnik żyzności gleby. Gleby w Polsce są zazwyczaj w nią ubogie, dlatego ważne jest racjonalne zagospodarowanie każdej ilo- ści wyprodukowanej substancji organicznej. Ze względu na stosunkowo niską zawartość azotu w słomie, należy przyorywać ją razem z dodatkiem tego pierwiastka (ok. 12-15 kg N/t słomy) w postaci nawozów mineralnych,

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=