Gazeta Interaktywna AgroNews Nr 43
WYWIAD NUMER 30 PRODUKCJA ROŚLINNA 43 AgroNews .com.pl 19. zbyt głęboko, bo wówczas nie ulegnie ona rozkładowi. Lepszym sposobem jest pozosta- wienie w takich warunkach resztek pożniw- nych na powierzchni gleby, które stanowią warstwę mulczu. Pod wpływem słońca, rosy i niewielkich opadów słoma skruszeje. Wów- czas można jedynie wymieszać ją z glebą na przykład przy pomocy agregatu podorywko- wego. Przyspieszenie procesu rozkładu słomy można uzyskać poprzez optymalne wymie- szanie jej z glebą, odpowiednie pH gleby oraz uzupełnienie składników pokarmowych (może to być opryskiwanie azotem i mikro- elementami bezpośrednio na słomę). A jednak warto nawozić Intensyfikacja uprawy roślin powoduje za- nikanie mikroorganizmów próchnicotwór- czych w glebie. Zubożenie życia glebowego prowadzi do zalegania słomy w glebie, któ- ra jest magazynem dla chorób grzybowych. Jednak zaniechanie przyorywania słomy na polu również nie jest dobre. Obniżenie pozio- mu próchnicy powoduje utratę struktury gle- by i wypłukiwanie składników pokarmowych oraz spławialnych części w głąb gleby. Pro- wadzi to do utrudnienia rozwoju systemu ko- rzeniowego oraz ogranicza pobieranie wody i pierwiastków przez rośliny. Słoma jest źró- dłem pierwiastków oraz budulcem próchnicy w glebie, pod warunkiem jednak, że zostanie efektywnie przetworzona. Warto też wie- dzieć, że 1 t suchej masy obornika odpowia- da 1,55 t suchej masy słomy pod względem zawartości składników mineralnych. Należy pamiętać, że niezależnie od sposobu zagospodarowania słomy, najlepsze efekty uzyskamy, jeśli nie będziemy zwlekali z zasto- sowaniem dodatkowego nawożenia mineral- nego na suchą masę, bądź wprowadzeniem jakiegoś użyźniacza do gleby. Andrzej Marek Kukwa MODR Oddział Ostrołęka
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=