Gazeta Interaktywna AgroNews Nr 43

numer 25 numer 25 PRODUKCJA ZWIERZĘCA NUMER 43 24. AgroNews .com.pl P rzy wzroście temp. wzrasta często- tliwość oddechów, ponieważ świnie się nie pocą, nie można ich schło- dzić zwiększonym ruchem powietrza. Zwierzęta odczuwają temperaturę powie- trza inaczej niż wskazuje ją termometr, od- czuwalna temperatura zależy od nasycenia powietrza parą wodną, od wieku, grubości tkanki tłuszczowej, temperatury powie- trza w chlewni, pręd- kości ruchu powietrza oraz jego wilgotno- ści. Musimy pamię- tać również o tym, że zwierzęta chore, z go- rączką, słabą kondycją, pobierające mniejsze ilości paszy, maja inna temperaturę odczu- walną. Przykładowo: gdy zdrowe zwierzę- ta maja zapewniony komfort cieplny, zwierzęta chore mogą od- czuwać chłód. Aby zapewnić trzodzie chlewnej odpowied- ni dobrostan, prawidłowe funkcjonowanie organizmu ,oraz żeby osiągnąć jak najlepszy poziom wydajności, należy zatroszczyć się o odpowiedni mikroklimat w chlewni. Jeże- li świnie będą czuć się komfortowo, dostaną dobrą paszę i wodę to nie tylko będą zdrow- sze, ale ich potencjał genetyczny zostanie osiągnięty, a wyniki produkcyjne wzrosną. Parametry, które określają mikroklimat w chlewni to: temperatura powietrza, wilgot- ność względna powietrza, szkodliwe gazy, prędkość ruchu powietrza, oświetlenie, ha- łas i zapylenie. Poza względami zdrowotnymi i  produkcyjnymi, czynniki mikroklimatyczne mają wpływ również na trwałość i żywotność elementów budowlanych, oraz na wyposaże- nie budynku inwentarskiego: mogą wpływać na konstrukcję budynku, zmniejszając jego wytrzymałość oraz na elementy wyposaże- nia, które pod wpływem wilgoci i substancji toksycznych szybciej ulegają zjawisku korozji. Do najważniejszych czynników mikroklima- tu należą temperatura i wilgotność. W zależno- ści od budynku, klimatu, czy też fazy produk- cji zwierząt, parametry te ulegają wahaniom. W celu utrzymania temperatury w określonych granicach, należy w okresie zimowym ogrze- wać budynek inwentarski. W okresie letnim należy zapewnić odpowiednią wentylację, a więc trzeba zatroszczyć się o sprawne działa- nie wentylacji. Rozróżniamy czte- ry rodzaje niewła- ściwych warunków wilgotnościowo-ter- micznych: 1. wysoka wilgotność i wysoka temperatura – w takich warunkach odda- wanie ciepła z organizmu jest zmniejszone, powodo- wać może przegrzanie, zaburza przemianę ma- terii, oraz obniża produkcyjność. Taka sytuacja może zdarzyć się głównie w okresie letnim, podczas upałów, w pomieszczeniach z nad- mierną koncentracją zwierząt i nieprawidłową wentylacją. 2. wysoka wilgotność i niska temperatura – takie warunki sprzyjają wychłodzeniu orga- nizmu poprzez nadmierne oddawanie ciepła. Występuje tutaj spadek wydajności zwie- rząt, organizm musi osiągnąć odpowiedni bi- lans energetyczny. Wzrasta spożycie paszy, co może prowadzić do zaburzeń układu pokarmo- wego. Przyrosty są niższe, ponieważ wzrasta zużycie paszy na 1 kg masy ciała. 3. niska wilgotność i niska temperatura – w budynkach nie ogrzewanych i nie izolowanych termicznie. W obecnym chowie trzody w zasa- dzie takie warunki nie występują. Jeżeli chodzi o oddziaływanie na zwierzęta to jest ono uza- leżnione od zdrowotności zwierząt oraz ich po- datności na niskie temperatury. 4. niska wilgotność i wysoka temperatu- ra – sytuacja taka ma miejsce gdy budynek jest Jeżeli świnie będą czuć się komfortowo, dostaną dobrą paszę i wodę to nie tylko będą zdrowsze, ale ich potencjał genetyczny zostanie osiągnięty, a wyniki produkcyjne wzrosną.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=