Gazeta Interaktywna AgroNews Nr 43

numer 25 numer 25 PRODUKCJA ZWIERZĘCA NUMER 43 26. AgroNews .com.pl nadmiernie ogrzewany. Zdarzyć się to może głównie w porodówkach gdzie temperatura jest dostosowywana do potrzeb nowo naro- dzonych prosiąt, jeśli zostanie przekroczony górny zakres zalecanych temperatur dla tej grupy trzody konsekwencjami mogą być za- burzenia laktacji i obniżenie mleczności. Do- datkowo niska wilgotność i wysoka tempe- ratura wpływa na zwiększone parowanie z powierzchni skóry, oraz błon śluzowych, a co za tym idzie ich nadmierne wysychanie i pę- kanie może stanowić prostą drogę dla drob- noustrojów chorobotwórczych. Temperatura wewnętrzna świń bez wzglę- du na temperaturę otoczenia powinna utrzy- mywać się w określonych granicach.. Zagro- żeniem dla zdrowia i życia zwierząt może być przekroczenie zdolności adaptacyjnych orga- nizmu zarówno w zakresie niskich tempera- tur (hipotermia) jaki i wysokich (hipertermia). Energia pobrana z paszą jest przeznaczana w pierwszej kolejności na utrzymanie nie- zbędnych procesów metabolicznych, przyro- stu masy mięśniowej oraz utrzymanie stałej temperatury ciała. We wszystkich tych prze- mianach produkowana jest duża ilość ciepła, którego nadmiar jest usuwany z organizmu. Skutki nieprawidłowej ciepłoty w pomiesz- czeniach najpierw widoczne są poprzez układ oddechowy (wrażliwy na zmiany mikroklima- tyczne). Ważny jest system utrzymania, inne zakresy temperatur są ‘’odpowiednie’’w za- leżności od tego czy zwierzęta są utrzymy- wane w systemie ściołowym czy też bezścio- łowym. Mówiąc o temperaturze, nie możemy po- minąć wilgotności, ponieważ utrata ciepła z organizmu to między innymi efekt współ- działania temperatury i wilgoci. Wwilgotnym powietrzu ochładzanie organizmu jest szyb- sze niż przy suchym. Przyjmuje się, że w po- mieszczeniach dla trzody chlewnej zawartość pary wodnej powinna wynosić od 65 do 75% wilgotności względnej powietrza. Zbyt niska zawartość pary wodnej w powietrzu obniża strawność paszy. Wilgotność powietrza od- działuje na ilość pyłów i mikroorganizmów w powietrzu budynku inwentarskiego. Szczególnie wrażliwe na zmiany tempera- tury są zwierzęta młode. Prosięta zaraz po urodzeniu muszą mieć zapewnione źródło ciepła, ponieważ nie mają jeszcze dobrze wykształconego systemu termoregulacji. Są bardziej podatne na wychłodzenie organi- zmu, ponieważ mają mniejszą rezerwę tkan- ki tłuszczowej, ich odpowiednie dogrzanie wpływa na podwyższenie odporności, obni- żenie padnięć, oraz stresu. Warchlaki lepiej znoszą niższe temperatury, dłuższe utrzymy- wanie poniżej optimum termicznego wywo- łuje niższe przyrosty, większe zużycie paszy i częstsze przeziębienia. Przy wzroście temperatury na porodów- ce do 28ºC lochy karmiące mogą znacznie zmniejszyć pobranie paszy nawet o 40%, co może być przyczyną obniżenia produkcji mleka nawet o 25%. Może dojść do obniże- nia wartości immunologicznej siary i mleka, czego skutkiem będzie gorszy rozwój pro- siąt który ujawni się ich niższą masą ciała przy odsadzaniu. Zmniejszenie pobrania pa- szy przez lochy w okresie odsadzenia może doprowadzić do wydłużenia okresu do wy- stąpienia rui oraz jej nasilenia, obniżając sku- teczność krycia. W przypadku knurów u, których ze względu na budowę moszny oraz usytuowanie jąder, możliwości termoregula- cji są ograniczone, w efekcie wystąpić może obniżenie libido, pogorszenie jakości nasienia poprzez zaburzenia procesów spermatoge- nezy (mniejsza żywotność plemników, więcej plemników z wadami morfologicznymi, niż- sza koncentracja nasienia). Przegrzanie  może doprowadzić do stresu cieplnego, a niekiedy do śmierci zwierzęcia. Nie ma idealnego spo- sobu na kontrolę stresu cieplnego u zwie- rząt, ale możemy ograniczyć jego negatywny wpływ na produkcję poprzez  projektowanie budynków (instalacja chłodząca), zmianę sys- temu żywienia oraz suplementację paszy. Zbyt niskie temperatury również nie są pożądane. Prosięta i warchlaki przebywają- ce w zimnych pomieszczeniach narażone są na spadki odporności, co może prowadzić do zakażeń układu oddechowego, lub biegu- nek. Niskie temperatury wpływają również

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=