Gazeta Interaktywna AgroNews Nr 43
PRODUKCJA ZWIERZĘCA NUMER 43 AgroNews .com.pl 27. na to, że prosięta poszukują ciepła u lochy co może zwiększać ryzyko przygnieceń. Tucz- niki utrzymywane w zbyt zimnych pomiesz- czeniach więcej paszy zużywają na ogrza- nie własnych organizmów, przez co spada jej wykorzystanie, a także przyrosty. Ta sama zależność dotyczy loch, gdzie w przypadku większego zużycia paszy na potrzeby meta- boliczne może skutkować ograniczonym gro- madzeniem rezerw składników odżywczych, oraz zmniejszoną laktacją. Zalecane temperatury, jakie powinny pa- nować w pomieszczeniach dla trzody zale- żą również od systemu w jakim zwierzęta są utrzymywane. Wyższe temperatury powinny panować w obiektach bezściołowych, chłod- niej może być w chlewniach gdzie stosuje się ściółkę. Wartość minimalnej temperatury za- leży również od wieku zwierząt. Wyższą tem- peraturą powinny cechować się pomieszcze- nia dla prosiąt i warchlaków, natomiast starsze zwierzęta lepiej radzą sobie z chłodem. Dobre warunki można stworzyć poprzez, mię- dzy innymi: odpowiedni dobór obsady zwierząt do wymiarów wnętrza budynku, sprawnie i pra- widłowo działając wentylacja, częste usuwa- nie odchodów zwierząt, umiejętne stosowanie dezynfekcji, czy też zadbanie o czystość okien i wnętrza budynku. Należy pamiętać, ze potencjał genetyczny świń (lochy, prosięta, tuczniki) zostanie uwidoczniony nie tylko przy optymalnym żywieniu, ale również przy zapewnionym dobrostanie. Jeśli dobrostan będzie zaniedbany zwiększy się częstotliwość występowania zarówno chorób jak i upadków zwierząt. LODR w Końskowoli
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=