Gazeta Interaktywna AgroNews Nr 43

Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP” Zrównoważona produkcja zwierzęca Praktyki: Korzyści: lepsze społeczne postrzeganie producentów i produktów pochodzenia zwierzęcego plonotwórcze wykorzystanie cennych składników nawozów odzwierzęcych łagodzenie zmian klimatu i ograniczenie strat środowiskowych zdrowie zwierząt poprawiające opłacalność produkcji wyższa jakość i wartość produktów zwierzęcych wzmocnienie stabilności finansowej produkcji zwierzęcej dbałość o dobrostan zwierząt stosowanie antybiotyków wyłącznie w formie celowanego leczenia unikanie stosowania antybiotyków krytycznych w leczeniu systemy żywienia i utrzymania zwierząt minimalizujące emisję gazów cieplarnianych stosowanie zasad bioasekuracji celowe i zgodne z prawem zagospodarowanie odchodów zwierzęcych przestrzeganie zasad BHP przy obsłudze zwierząt i pracy w gospodarstwie Zrównoważona produkcja zwierzęca to produkcja niskoemisyjna, uwzględniająca podwyższanie dobrostanu zwierząt, ograniczająca zużycie antybiotyków oraz dbająca o odporność ekonomiczną gospodarstw. Rolnictwo zrównoważone to wszelkie działania ograniczające wpływ rolnictwa na środowisko przy zachowaniu opłacalności produkcji rolniczej i jej społecznej akceptacji rolnictwo zrownowazone .pl

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=