Gazeta Interaktywna AgroNews Nr 43

PRODUKCJA ROŚLINNA NUMER 43 Wspomniane przez Pana wycofywanie wcześniej dopuszczonych substancji jednak niepokoi. To, o czym Pan mówi, oznacza, że prawdopodobnie dzisiaj używane są związki, które za jakiś czas mogą zostać uznane przy- najmniej za potencjalnie niebezpieczne. P.S.: Oczywiście, że tak może być. Wszystkie procesy decyzyjne, również te dotyczące pesty- cydów, są oparte na aktualnej wiedzy; trudno, aby było inaczej. Dla mnie fakt, że niektóre sub- stancji są wycofywane ze stosowania, świadczy o tym, że system działa. Na razie pestycydów nie unikniemy, a z biegiem czasu coraz spraw- niej eliminujemy te, któ- re mogłyby stwarzać chociażby potencjalne ryzyko. Czy więc w Polsce i w Europie na tak niskim poziomie znajduje się ilość wszystkich pesty- cydów, które można znaleźć w żywności? P.S.: Niski poziom to niefortunne sformuło- wanie. Nie zawsze nie- wielkie stężenie jest „bezpieczne”, a względ- nie wysokie stężenie „niebezpieczne”. To zależy od wielu czynników i wymagałoby oddzielnej rozmowy. Jak wskazują badania monitorowe prowadzo- ne w UE, w tym w Polsce, w ponad 95 proc. ba- 6. AgroNews .com.pl danych próbek nie stwierdza się pozostałości lub stwierdza się je na poziomie poniżej obo- wiązujących wartości NDP. Odsetek próbek, w których stwierdza się niezgodność z wartościa- mi NDP stanowi około 2-4 proc. Z prawnego punktu widzenia taki produkt powinien zostać usunięty z obrotu. Trzeba jednak powiedzieć, że niezgodność z wartością NDP nie jest rów- noważna z ryzykiem dla konsumenta. Dopiero ocena ryzyka, którą od 2003 r. wykonujemy w Instytucie dla potrzeb Głównego Inspektora Sa- nitarnego (GIS) pozwala stwierdzić, czy istnieje potencjalne ryzyko dla konsumentów. W około 1/3 przypadków niezgodności z wartością NDP stwierdzanych w Pol- sce, możemy mówić o po- tencjalnym ryzyku dla kon- sumenta. Podkreślam, że kluczowe jest tu słowo „po- tencjalne”. W przypadku na- rażenia długoterminowego, według naszych obliczeń, dawki pozostałości pesty- cydów pobieranych przez dzieci i dorosłych stanowią w większości ułamek pro- centa wartości uznanej za bezpieczną. Czym jest „potencjalne ryzyko”? P.S.: To dość skomplikowane. W dużym skrócie o potencjalnym ryzyku mówimy, gdy oszaco- wana dawka pozostałości pestycydu pobrana Pestycydy są powszechnie stosowane w rolnictwie. Ich pozostałości, które trafiają do naszych or- ganizmów wraz z żywnością w śladowych ilościach, są wy- dalane m.in . z moczem. Nie jest to jednak żadnym dowodem zatrucia.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=