Gazeta Interaktywna Nr44

PRODUKCJA ROŚLINNA NUMER 44 AgroNews .com.pl 13. Optymalna zawartość suchej masy Wwiększości krajów, gdzie rozwinięta jest hodowla i chów bydła mlecznego, w żywieniu dominują kiszonki z ku- kurydzy i z traw. Badania terenowe dotyczące war- tości pokarmowej kuku- rydzy pokazują rosnącą zawartość suchej masy, skrobi i energii. Z kolei zawartość włókna syste- matycznie się obniża, co jest przyczyną wysokiego cięcia zielonek, co- raz powszechniej stosowanego przy zbiorze na kiszonkę. Jeden kg suchej masy takiej ki- szonki pokrywa pod względem energetycz- nym potrzeby na produkcję 2 l mleka. Ogólnie uważa się, że sucha masa nie po- winna przekraczać 35%, bo ma to wpływ na gorsze trawienie skrobi. Naukowcy amery- kańscy twierdzą, że przy sporządzaniu ki- szonki z całych roślin kukurydzy optymal- na zawartość suchej masy powinna wynosić właśnie ok. 35%. Przy jej wzroście do ok. 40% s.m. rosną straty składników pokarmo- wych, a wyprodukowana kiszonka jest zwy- kle gorszej jakości (złe ubicie, pleśnienie). Na- leży liczyć się z gorszym pobieraniem takiej kiszonki przez krowy. Wwarunkach polowych zawartość suchej masy w całej roślinie można określić na pod- stawie wyglądu ziarna w kolbie. Przy zawar- tości ok. 35% s.m. około 50% ziaren w kol- K rowy rasy holsztyńsko-fryzyjskiej, charakteryzujące się większymi ga- barytami, pobierają o 10-15% wię- cej pasz niż krowy ras czarno-białej czy czer- wono-białej. Zmienia się to w zależności od przebiegu laktacji. Licząc pobieranie suchej masy paszy w procentach masy ciała, naj- mniejsze jest przed wycieleniem - około 2% masy ciała, a największe w szczycie laktacji - około 4,1%. bie ma ściemniałą podstawę, a wciskany w ziarno w połowie kolby paznokieć wchodzi z wyraźnym oporem. Po przełamaniu kolby li- nia mleczna ziarniaków powinna znajdować się na wysokości 1/2-1/3 od podstawy. Jeśli znajduje się ona w 1/3 części ziarniaka (licząc od podstawy), zawartość suchej masy w całej roślinie wynosi 35%. Wysokość cięcia na sieczkę Bardzo ważną sprawą przy produkcji kiszo- nek z kukurydzy jest wysokość cięcia na sieczkę. Poznajmy zalecenia określające dłu- gość cięcia kukurydzy na kiszonkę i stosowa- nia zgniatacza ziaren (Schwar- tz, Preisainger, Kirchgessner):    1. Jeśli przy zbiorze kuku- rydzy zawartość suchej masy wynosi ok. 27%, to w kolbach jest ok. 50% wody. Sieczkar- nię należy wtedy nastawić na 8mm długości cięcia, ponie- waż krótkie cięcie (4-5mm) obniża trawienie włókna. Zgniatacz w tym przypadku jest niepotrzebny.    2. Przy zawartości ok. 32% suchej masy w kukurydzy (kolby mają poniżej 50% wody), można ją ciąć na sieczkę o długości 4-8mm, gdyż nie ma to wpływu na strawność i za- wartość energii netto.    3. Przy późnym zbiorze (sucha masa >35%), dojrzałości ziarna szklisto woskowej, przy braku zgniatacza, kukurydzę trzeba ciąć na krótką sieczkę – 4mm. Jeżeli jest zgniatacz do ziaren, cięcie można wydłużyć do 8mm. Rozdrobienie ziarna a wydajność krów Rozdrobnienie ziarna kukurydzy wpływa zna- cząco na jego wykorzystanie w żywieniu. Im bardziej będzie ono rozdrobnione, tym więk- sza jego część ulegnie fermentacji w żwaczu, przez co zawarta w nim energia zostanie wy- korzystana mniej efektywnie. Generalnie za- leca się, by ziarna kukurydzy ulegały zgnie- ceniu w trakcie zbioru za pomocą zgniataczy, gdyż wtedy większa część zawartej w nich Wwiększości krajów, gdzie rozwinięta jest hodowla i chów bydła mlecznego, w żywieniu dominują kiszonki z kukurydzy i z traw.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=