Gazeta Interaktywna Nr44
PRODUKCJA ROŚLINNA NUMER 44 14. AgroNews .com.pl skrobi przedostanie się do jelita w stanie nie- naruszonym i dopiero tam ulegnie strawieniu. Ze strawionej skrobi powstaje glukoza, będąca substratem do synte- zy laktozy, a jej ilość jest bardzo ściśle związana z wydajno- ścią mleczną. Korzyści ze sto- sowania dodat- ków do zakisza- nia Chociaż kukurydza należy do roślin łatwo kiszących się ze wzglę- du na zawartość cukrów i skrobi, zaleca się sto- sowanie dodatków chemicznych lub biologicz- nych. Zastosowanie ich zapewnia: - uzyskane kiszonki o wysokiej jakości, cha- rakteryzującej się optymalnym udziałem kwa- sów organicznych, - ograniczenie start składników pokarmo- wych, - zahamowanie rozwoju niepożądanej mikro- flory, w tym pleśni i drożdży, - stabilność tlenową i wyższą wartość pokar- mową uzyskanej kiszonki. Należy podkreślić, że stosowanie dodatków do zakiszania zapobiega występowaniu wtór- nej fermentacji po otwarciu pryzmy głównie w tedy, gdy temperatura otoczenia jest wysoka. Od czego jeszcze zależy jakość kiszonki? Jakość zakiszanej kiszon- ki z kukurydzy zależy tak- że od czasu napełniania silosu (formowania pry- zmy), który nie powinien przekraczać trzech dni. Wielkość silosów i pryzm musi więc być odpowied- nio dostosowana do ilo- ści sporządzanej kiszonki. Ma ona również wpływ na wysokość strat ponoszo- nych w trakcie skarmiania kiszonki - grubość warstwy wybieranej co- dziennie z czoła silosu powinna wynosić kil- kanaście centymetrów, aby zapobiec psuciu się reszty w warunkach dostępu powietrza. Podstawowym warunkiem uzyskania dobrej jakości kiszonki jest bardzo staranne ugniata- nie w trakcie napełniania silosu. Uformowany silos należy bardzo dokładnie okryć specjalną folią kiszonkarską. Chcąc zapobiec uszkodze- niu jej przez ptaki lub zwierzęta, dobrze jest dodatkowo położyć specjalną siatkę kiszon- karską. Ryszard Rembiszewski Chociaż kukurydza należy do roślin łatwo kiszących się ze względu na zawartość cukrów i skrobi, zaleca się stosowanie dodatków chemicznych lub biologicznych.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=