Gazeta Interaktywna Nr44

numer 25 numer 25 PRODUKCJA ZWIERZĘCA NUMER 44 22. AgroNews .com.pl datków reprezentowana przez białka, tłusz- cze i szereg węglowodanów. Należą do nich m.in. inulina, oligofruktoza czy laktuloza. Pro- dukt zawierający zarówno pro- jak i prebio- tyk nazywamy synbiotykiem. Kolejnym, bardzo ciekawym dodatkiem pa- szowym są enzymy paszowe. Każdy gatunek dysponuje szeregiem enzymów trawiennych. Zazwyczaj są to związki o wysokiej specjali- zacji, mogące rozrywać określone połączenia chemiczne (w obecności wody - stąd nazwa hydroliza). Oprócz tych enzymów organizm zwierzę- cia może korzystać z enzymów egzogennych - czyli niewytworzonych przez niego samego. Źródłem enzymów egzogennych dla zwierząt gospodarczych są mikroorganizmy zasiedlają- ce przewód pokarmowy, a także pasza. Największe znaczenie gospodarcze mają enzymy egzogenne, rozkładające składniki pokarmowe oporne na hydrolizę endogen- ną (czyli enzymy które umożliwiają trawienie składników paszy niemożliwą dla strawienia przez zwierzę). Chodzi tu przede wszystkim o włókno pokarmowe - ligniny, celulozę, hemi- celulozy, pektyny i wiele innych. Niewielka ilość takich niestrawnych skład- ników jest dla organizmu zwierzęcia po- trzebna ponieważ pobudza perystaltykę jelit. Większa ilość (zależnie od gatunku i wieku zwierzęcia) działa na niekorzyść obniżając strawność i efektywność wykorzystania pa- szy. Skuteczność działania enzymów zależy od odpowiedniego ich dobrania w stosunku do niestrawnych składników paszy. Istotną cechą enzymów paszowych jest ich neutral- ność dla środowiska i konsumenta. Konserwanty i detok- sykanty to kolejna grupa dodatków paszowych. Pasze są pożywieniem nie tylko zwierząt. Są idealnym środowiskiem rozwoju wielu nie chcianych mikroorganizmów - bakterii i ple- śni. Pleśnie w trakcie wzrostu wytwarzają szeregi mykotoksyn (zależnie od gatunku pleśni, do naj- niebezpieczniejszych należą: aflatoksyny, zearalenon i ochratoksyny). Zwierzęta żywione sple- śniałą paszą mogą wykazy- wać szereg objawów zatrucia - od obniżenia tempa wzro- stu po śmierć. Najtańszą i najskuteczniejszą metodą konserwacji pasz jest obniże- nie jej pH poprzez zastosowanie kwasów organicznych - propionowego, mlekowego, mrówkowego lub doda- tek bakterii kwasu mlekowego. Istotną cechą enzymów paszowych jest ich neutralność dla środowiska i konsumenta.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=