Gazeta Interaktywna Nr44

numer 25 numer 25 PRODUKCJA ZWIERZĘCA NUMER 44 26. AgroNews .com.pl C orocznie w produkcji trzody chlew- nej choroby różnego typu powo- dują ogromne straty. Najważniej- sze z nich i często występujące w stadach są powodowane przez różne drobnoustroje (wi- rusy, bakterie i tym podobne). Klasyfikacja chorób świń Z uwagi na czynnik chorobotwórczy, choroby dzieli się na następujące grupy. Choroby wirusowe: • pomór afrykański i klasyczny, • choroba Aujeszkyego, • pryszczyca świń, • choroba pęcherzykowa świń oraz pęche- rzykowe zapalenie jamy ustnej, • enterowirusowe zapalenie mózgu i rdze- nia, • zespół rozrodczo-oddechowy, • zakażenia rotawirusowe, • poodsadzeniowy, wielonarządowy zespół wyniszczający, • zespół skórno-nerkowy, parwowirusowe, rotawirusowe, • epidemiczne biegunki, wyniszczające i wymiotne, • grypa świń, ospa świń, zakażenia korona- wirusowe płuc, żołądka i jelit. Choroby bakteryjne: • różyca, bruceloza, leptospiroza, listerioza, gruźlica, •mykoplazmowe za- palenie płuc, • pastereloza, • zakaźne zanikowe zapalenie nosa, • streptokokoza, • pleuropneumonia, • zespół zaburzeń oddechowych, • dyzenteria i spirochetoza, • rozrostowe zapalenie jelit i salmonelloza, • kolibakterioza prosiąt i choroba obrzęko- wa, • zakażenia gronkowcami oraz martwicowe zapalenie jelit u prosiąt, • tężec, chlomydioza, promienica. Choroby pasożytnicze: • kokcydiozy, • toksoplazmozy, • glistnica, •węgorczyca, • świerzb, •wszawica, •włośnica. Choroby niezakaźne: • anemia, •wrodzona rozkroczność, • kanibalizm, • zespół stresu, niedoboru żywieniowego, •mykotoksykozy i wrzody żołądka. Najgroźniejsze rodzaje zakażeń Obecnie najgroźniejszą chorobą świń jest po- mór afrykański świń (ASF). Jest to choroba wirusowa powodująca ogromne straty w pro- dukcji trzody chlewnej. Choroba ta jest za- kaźna i zaraźliwa. Wirus wywołujący tą cho- robę jest spokrewniony z wirusem pomoru klasycznego, odznacza się dużą odpornością na temperaturę, czynniki chemiczne oraz na różne warunki środowiskowe. Wieloletnie badania udowodniły, że utrzy- muje się w wychłodzonym mięsie nawet 5 miesięcy, w szpiku kost- nym ponad 6 miesięcy, we krwi w temperaturze po- kojowej 10-18 tygodni. Zakaźność tego wirusa w temperaturze 5 stop- ni Celsjusza utrzymuje się nawet przez 6 lat, nato- miast w temperaturze po- kojowej żywotność zachowuje przez 18 mie- sięcy. Czyli w obniżonej temperaturze rozwój wirusa ASF utrzymuje się bardzo długo, a w wyższych temperaturach ulega skróceniu – w temperaturze 55 stopni Celsjusza wirus ginie po 45 minutach. Obecnie najgroźniejszą chorobą świń jest pomór afrykański świń (ASF). Jest to choroba wirusowa powodująca ogromne straty w produkcji trzody chlew- nej. Choroba ta jest zakaźna i zaraźliwa.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=