Gazeta Interaktywna Nr44

numer 25 numer 25 PRODUKCJA ZWIERZĘCA NUMER 44 28. AgroNews .com.pl pienia, dbać o warunki środowiska, odpo- wiednią wentylację, właściwe żywienie i eli- minować nagłe zmiany pasz. Następną groźną chorobą świń wysoce za- raźliwą wywoływaną przez wirusa jest cho- roba pęcherzykowa . Jej zakażenie przebie- ga poprzez kontakt ze zwierzętami chorymi, wtedy na tarczy ryjków pojawiają się charak- terystyczne pęcherzyki. Zapobieganie zaka- żeniu prosiąt polega na utrzymaniu właściwej higieny w kojcach (czyszczenie i odkażanie), a ponadto odpowiednie żywienie loch pro- śnych i karmiących w zakresie witaminy A. Następną ważną cho- robą wywoływaną przez wirusa jest za- kaźne odoskrzelowe zapalenie płuc u świń, czyli grypa . Zakaże- nie przebiega szybko, głównie drogą kropel- kową w czasie kaszlu lub kichania. W zapo- bieganiu grypie świń bardzo ważne jest za- chowanie dobrych wa- runków bytowych, aby nie było zbyt zimno i wilgotno. Straty w przypadku tej choroby w zakresie zachowania przyrostów dziennych są duże, a rolnik-hodowca musi zadbać o ob- niżenie wilgotności w chlewni, utrzymywać suche stanowiska, unikać przeciągów, zbyt dużej obsady na metr kwadratowy, odpo- wiednio zbilansowane żywienie oraz dezyn- fekować dwa razy w roku pomieszczenia, w których przebywają świnie. Kolejną groźną chorobą, powodującą duże straty w produkcji trzody chlewnej są zakaź- ne biegunki prosiąt , których przyczyną jest bakteria. Rozpoznanie tej choroby jest pro- ste, gdyż prosięta wydalają odchody wraz ze śladami krwi, co powoduje ich osłabienie i wychudzenie. Nieleczone prosięta szybko padają. Zapobieganie zakaźnej biegunce pro- siąt polega na utrzymaniu właściwej higie- ny w kojcach (czyszczenie i odkażanie), a po- nadto odpowiednie żywienie loch prośnych i karmiących w zakresie dostarczania im odpo- wiedniej ilości witaminy A. Następną chorobą bakteryjną jest choro- ba obrzękowa prosiąt , atakuje przeważnie prosięta po odsadzeniu. Charakterystyczny- mi objawami są osowiałość, obrzęki powiek, krtani. Straty mogą sięgać nawet połowy sta- nu liczebnego. Zapobieganie polega na wła- ściwym żywieniu, wyeliminowaniu z dawek pasz zawierających świeże zboża zaraz po ze- braniu, przenoszenie do innych kojców, a w niektórych przypadkach, gdy już inne środ- ki zawodzą, należy podawać antybiotyki z wodą, oczywiście pod kontrolą lekarza wete- rynarii. W produkcji trzody chlewnej należy również uwzględnić występowanie chorób pasożytniczych, których szkodliwość jest często niedoceniana, gdyż nie powodują bezpośred- nio padnięć zwierząt, ale jednak ich działanie obni- ża przyrosty i pogarsza ja- kość pozyskiwanego mię- sa. Ponadto choroby pasożytnicze są groźne dla ludzi, na przykład trechinoza czy wągrzy- ca. Zapobieganie i zwalczanie chorób paso- żytniczych polega na eliminowaniu gryzoni w chlewniach i magazynach pasz. Natomiast mięso ubijanych zwierząt musi być zawsze badane. Zwalczanie i zapobieganie chorobom paso- żytniczym, szczególnie robaczyc bytujących w przewodach pokarmowych jest trudne i odbywa się przy pomocy środków chemicz- nych, działających przeważnie na pasożyty dorosłe, a nie na ich jaja. Ma w tym miejscu duże znaczenie systematyczne odrobaczanie loch w okresach luźności oraz warchlaków przeznaczanych na tucz. Rolnik powinien za- wsze stosować ogólną higienę pomieszczeń inwentarskich, wybiegów i innych pomiesz- czeń gospodarskich. Jan Kałużny WODR W produkcji trzody chlewnej należy również uwzględnić występowanie chorób pasożytniczych, których szkodliwość jest często niedoce- niana, gdyż nie powodują bezpośrednio padnięć zwierząt, ale jednak ich działanie obniża przyrosty i pogarsza jakość pozyskiwanego mięsa.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=