Gazeta Interaktywna Nr44
numer 25 ROLNICTWO ZRÓWNOWAŻONE NUMER 44 AgroNews .com.pl 53. Azot jest składnikiem: • aminokwasów tworzących białka i enzy- my, • zasad azotowych DNA i RNA, • zewnętrznych błon komórkowych, fosfo- lipidów, • nukleotydów ATP i ADP odpowiedzial- nych za magazynowanie i przenoszenie ener- gii, • chlorofilu i fiitohormonów (auksyn i cy- tokinin) - odpowiedzialnych za podziały i wzrost komórek. Nawożenie azotem prowadzi się według następujących zasad: 1. Określenie potrzeb pokarmowych ro- ślin. Potrzeby pokarmowe są znane, określa- ne na podstawie przeprowadzonych badań naukowych, np. dla pszenicy ozimej wynoszą one od 28 do 32 kg azotu na 1 tonę plonu (ziarno + słoma). 2. Określenie potrzeb nawozowych i przygotowanie planu nawożenia azotem. Zgodnie z Programem Azotanowym rolnicy powinni prowadzić rejestr stosowanych na- wozów azotowych. Rolnicy posiadający więk- sze gospodarstwa, stosujący większą ilość nawozów muszą przygotować plan nawozo- wy oparty o zasadę bilansowania składników nawozowych. Wykonując bilans azotu nale- ży uwzględnić azot glebowy, azot wniesiony w nawozach naturalnych, azot pozostawiony przez rośliny bobowate uprawiane w plonie głównym i poplonach, azot zawarty w przy- oranej słomie i resztkach pożniwnych. 3. Wybór właściwej formy nawozu azoto- wego, odpowiedni podział dawek oraz ter- miny stosowania. W nawozach azot wystę- puje w formach: azotanowej - NO3 (szybko działająca), amonowej NH4 (wolniej działa- jąca) i amidowej (najwolniej działająca, wy- magająca przykrycia glebą i odpowiedniej temperatury powyżej 20˚C). W przemianach związków azotu uczestniczą mikroorganizmy glebowe. Termin zastosowania azotu powi- nien być zgodny z fazami największego zapo- trzebowania na azot i zasadami agrotechni- ki. W nawożeniu pszenicy ozimej jakościowej obliczoną dawkę azotu na ogół dzieli się na cztery części. Pierwszą (niewielką, przed- siewną) wnosi się razem z nawozami wielo- składnikowymi, drugą na wiosnę w okresie ruszania wegetacji w postaci saletry amono-
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=