Gazeta Interaktywna AgroNews Nr 45
WYWIAD NUMER 30 PRODUKCJA ROŚLINNA NUMER 45 AgroNews .com.pl 13. W jednym pędzie może żerować kilka larw, powodując zniekształcenie rośliny i jej osła- bienie. Łodyga ma pokrój spłaszczony i jest znacznie skrócona, wygięta zygzakowato, a kwiatostan będzie rozstrzelony, nierówno- miernie kwitnie, łuszczyny będą słabo zawią- zane. Spadek plonu może przekroczyć nawet 30%. Chowacz czterozębny, owad o długości 2,5 do 3 mm barwy szarej, pokryty jest z wierz- chu łuskami i krótkimi rdzawymi szczecinka- mi, a odnóża ma rdzawo-czerwone. Pokry- wy skrzydeł są podłużnie prążkowane z białą plamką u nasady. Larwa długości około 5 mm, jest beznoga i biała. Żer larw odbywa się w ogonkach liściowych i nerwach, a następ- nie wygryzają długie kanały w rdzeniu łody- gi, w kierunku korzenia. Tak wyjedzona łody- ga nie jest w stanie utrzymać się przy silnym wietrze, rośliny łamią się, wylegają, co może również doprowadzić do obniżenia plonowa- nia. Chowacz granatek, jako pierwszy pojawia się na roślinach rzepaku, w sprzyjających wa- runkach już pod koniec lutego, chociaż ma- sowe naloty owad ten dokonuje w tempera- turze 12ºC. Chrząszcze mają długość około 3 mm, są owalnego kształtu, czarne o grana- towych pokrywach skrzydeł. Larwy wylęga- ją się z jaj, które są składane u nasady roślin. Żarłoczne larwy wgryzają się do pędów rośli- ny i szyjki korzeniowej. Roślina gnije od szyj- ki korzeniowej, która nabrzmiewa z powodu żerujących w niej larw. Chowacze powodują również „otwarcie wrót” do różnych chorób, m.in. sucha zgnilizna kapustnych, zgnilizna twardzikowa czy szara pleśń. Pojawienie się chociażby jednej z tych chorób i brak umie- jętności w ich zwalczaniu może ograniczyć wartość plonotwórczą nawet o kilkadziesiąt procent. Kiedy należy zacząć obserwację nalatujących chowaczy? Przede wszystkim trzeba ustawić żółte na- czynie w polu. Napełnić je wodą lub płynem niezamarzającym. Żółte pojemniki powinny
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=