Gazeta Interaktywna AgroNews Nr 45
PRODUKCJA ROŚLINNA NUMER 45 14. AgroNews .com.pl być ustawione w odległości około 20 metrów od brzegu pola, ponad wierzchołkami pędów. Przy dużym areale rzepaku najlepiej postawić kilka naczyń. Pojemniki należy kontrolować regularnie o tej samej porze dnia. Aby ograniczyć liczebność agrofagów w produkcji rzepaku, należy zadbać o odpo- wiedni płodozmian, starać się nie uprawić roślin kapustowatych po sobie. Wysiewać odmiany, które późno wznawiają wiosenną wegetację. Stosować środki ochrony roślin tylko te, które są zarejestrowane przeciwko tym szkodnikom. Wybierając chemiczną wal- kę ze szkodnikami należy zwrócić uwagę na etykietę, dokładnie ją przeczytać i upewnić się, że jest to właściwy preparat, który mo- żemy zastosować we właściwym miejscu i czasie – ważna jest temperatura powietrza w czasie aplikacji oraz mechanizm działania preparatu. Progi szkodliwości dla poszczególnych chowaczy: • chowacz brukwiaczek – 10 chrząszczy w żółtym naczyniu w ciągu 3 dni lub 2–4 chrząszcze na 25 roślinach, w okresie od początku marca do końca marca; • chowacz czterozębny – 20 chrząszczy w żółtym naczyniu w ciągu 3 dni lub 6 chrząszczy na 25 roślinach, w okresie prze łom marca i kwietnia, • chowacz granatek – 20 chrząszczy w żół- tym naczyniu w ciągu 6 dni lub 2 chrząszcze na 25 roślinach. Ujemne temperatury nocą i zaledwie kilka stopni w ciągu dnia skutecznie opóźniają wy- loty szkodników. Adam Piszczek Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=