Gazeta Interaktywna AgroNews Nr 45
WYWIAD NUMER 30 PRODUKCJA ROŚLINNA NUMER 45 AgroNews .com.pl 19. D uże nadzieje pokłada się w metodach biologicznych, ponieważ są przyjazne dla środowiska i nie obserwuje się wystą- pienia oporności roślin po zastosowa- niu biopreparatów. Tym samym trwają intensywne badania nad możliwością wykorzystania kompostów, ponieważ wykazano, że mogą one w znacznym stopniu redukować rozwój chorób. Aktywność kompostów związana jest z mikroorganizmami, które je zasiedla- ją ( Enterobacter spp., Pseudomonas spp., Trichoderma spp., Penicilium spp., Ba- cillus spp., Flavobacterium balustinum, Gliocladium viriens, Streptomyces spp. ). Wwyniku m.in . pasożytnictwa, współ- zawodnictwa, np. o pokarm, obecność tlenu, mogą całkowicie zahamować rozwój patogenów i ograniczyć rozwój chorób. Czynnikiem, który ma ogromny wpływ na aktywność biologiczną kom- postów jest jego skład chemiczny. Wy- kazano, że komposty np. z kory drzew cha- rakteryzujące się wysokim stosunkiem C/N, zasiedlone przez odpowiednią mikroflorę, mogą ograniczać rozwój chorób fuzaryjnych. Badania wykazały również, że aktywność biologiczna zależy od stopnia dojrzałości kompostów i rozkładu materii organicznej. W świeżej masie kompostowej nie dochodzi do uruchomienia mechanizmów biokontroli, ponieważ jest ona bogatym źródłem skład- ników odżywczych zarówno dla mikroorga- nizmów pożytecznych jak i patogenów, co może wpływać na rozwój infekcji. Ograni- czenia rozwoju chorób nie będzie w sytuacji, kiedy materia organiczna będzie nadmiernie rozłożona, ponieważ zawarte w niej związ- ki humusowe i składniki mineralne nie będą utrzymywać aktywności biologicznej mikro- organizmów antagonistycznych. Duże nadzieje pokłada się w inokulacji kompostów czynnikami biokontroli. W prze- prowadzonych badaniach wykazano, że za- szczepienie kompostu odpowiednimi mi- kroorganizmami może w znacznym stopniu wpływać na aktywność biologiczną. Należy przy tym pamiętać, że inokulacja musi być przeprowadzona w odpowiednim momen- cie kompostowania tj. po fazie termofilnej, ponieważ w trakcie fazy intensywnego kom- postowania wysoka temperatura poza ogra- niczeniem aktywności niepożądanych fito- patogenów może powodować zahamowanie wzrostu pożytecznych mikroorganizmów. Reasumując, komposty mogą być z powo- dzeniem wykorzystywane jako alternatywa dla ś.o.r., ale muszą posiadać odpowiednie cechy. Komposty dobrej jakości poza ochro- ną roślin będą wpływać na poprawę kondy- cji i strukturę gleby, zatrzymywać składniki odżywcze, wodę oraz wpływać na zwięk- szenie ilości materii organicznej. Florentyna Bara ŚODR
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=