Gazeta Interaktywna AgroNews Nr 45

PRODUKCJA ZWIERZĘCA NUMER 45 24. AgroNews .com.pl ograniczona względem powierzchni gospo- darstwa. Zwierzęta muszą mieć zapewniony dostęp do wybiegu czy wypasu. Przyjmuje się, że na jeden hektar użytków rolnych przy- pada 1,5 DJP (duża jednostka przeliczeniowa, co odpowiada wadze 1DJP = 500 kilogra- mów) lub według ilości zastosowanego obor- nika w gospodarstwie w ciągu roku na jeden hektar użytków rolnych – do 170 kilogramów azotu na rok. W pomieszczeniach inwentarskich zwie- rzęta muszą mieć zapewnioną odpowied- nią wielkość stanowiska z czystym i suchym podłożem. Minimalne powierzchnie w bu- dynkach inwentarskich dla: • bydła o wadze: do 100 kilogramów – 1,5 metra kwadratowego na sztukę (m²/szt.), do 200 kilogramów – 2,5m²/szt., do 350 kilogra- mów – 4m²/szt., powyżej 350 kilogramów – 5m²/szt., krowy – 6m²/szt., buhaje – 10m²/ szt., • trzody chlewnej: maciory z prosiętami do 40 dnia życia – 7,5 m²/szt., prosięta powyżej 40 dnia życia – 0,6 m²/szt., warchlaki do 50 kilogramów – 0,8 m²/szt., tuczniki 51-85 ki- logramów – 1,1 m²/szt., tuczniki 86-110 kilo- gramów – 1,3 m²/szt., tuczniki powyżej 110 kilogramów - 1,5 m²/szt., • drobiu: kury nioski – 6 szt./m², drób rzeź- ny karmiony w kurniku – 10 szt./ m², drób rzeźny karmiony w ruchomych kojcach – 16 szt./ m². Warunki utrzymania W produkcji zwierzęcej metodami ekologicz- nymi podstawowym założeniem jest utrzy- manie zwierząt w warunkach, które spełniają wymagania naturalne danego gatunku. Bar- dzo ważne jest przestrzeganie zasad dobro- stanu zwierząt zgodnie z obowiązującymi przepisami w zakresie rolnictwa ekologicz- nego. Zwierzęta muszą mieć zapewniony do- stęp do codziennego przebywania na otwar- tej przestrzeni, to znaczy wolnego wybiegu czy pastwiska. Minimalne powierzchnie dla poszczególnych gatunków i grup techno- logicznych są określone w rozporządzeniu. Wielkość pastwiska dla krów wynosi 4,5 m²/ szt., dla buhajów – 30m²/szt. Z kolei wybieg dla trzody chlewnej dla poszczególnych grup wynosi: dla macior – 2,5m²szt., tuczników – od 0,6 do 1 m²/szt. w zależności od wagi. Pomieszczenia w bu- dynkach inwentarskich muszą być przystosowa- ne do potrzeb zwierząt tak, aby zwierzę swo- bodnie mogło wstać, położyć się czy obrócić. Podłoga w budynkach powinna być czysta i su- cha. Siółka musi składać się wyłącznie z natural- nych materiałów – siana, słomy. Pomieszczenia muszą mieć zapewnio- ny dostęp do naturalne- go światła oraz natural- nej wentylacji powietrza, aby zapewnić prawidło- wy mikroklimat. Dopływ światła naturalnego jest jednym z podstawowych wymagań w produkcji

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=