Gazeta Interaktywna AgroNews Nr 45

WYWIAD NUMER 30 PRODUKCJA ZWIERZĘCA NUMER 45 AgroNews .com.pl 25. ekologicznej, ponieważ reguluje hormony, uaktywnia witaminę D oraz działa odkaża- jąco. Ważnym czynnikiem jest temperatura i wilgotność powietrza, szczególnie dla mło- dych osobników. Wymagania te są bardzo różne w zależności od gatunku. Najbardziej wrażliwe na zmiany temperatury są drób i świnie. Zabronione jest oka- leczanie zwierząt, takie jak skracanie dziobów, rogów czy obcinanie ogonów. Bydło w go- spodarstwach ekolo- gicznych nie można utrzymywać na uwięzi. Dopuszcza się utrzy- mywanie bydła na uwięzi w gospodar- stwach do 50 sztuk (od 1 stycznia 2022 roku) jeśli są spełnione wy- magania zgodne z roz- porządzeniem. Żywienie Żywienie zwierząt metodami ekologicznymi powinno odbywać się zgodnie z panującymi przepisami. Zwierzęta muszą mieć zapewnio- ną odpowiednią dawkę pokarmową oraz do- stęp do wody. W żywieniu należy stosować paszę wytworzoną we własnym gospodar- stwie lub zakupioną w gospodarstwie ekolo- gicznym. W produkcji ekologicznej zabronione jest żywienie zwierząt paszami zawierającymi GMO (żywność genetycznie zmodyfikowa- na), stymulatory wzrostu, środki konserwują- ce, pobudzające apetyt oraz środków paszo- wych nieznanego pochodzenia. Żywienie zwierząt roślinożernych powin- no odbywać się przy wykorzystaniu pastwisk. Zgodnie z przepisami, 60% suchej masy daw- ki dziennej powinna stanowić pasza objęto- ściowa. W okresie letnim zwierzęta powinny przebywać na zewnątrz - bydło mięsne po- winno przebywać na pastwisku co najmniej 150 dni. Zwierzęta po urodzeniu należy karmić mle- kiem matki (dla bydła okres karmienia wynosi 3 miesiące, dla trzody – 40 dni, a dla owiec i kóz – 45 dni). Higiena i profilaktyka W gospodarstwach ekologicznych zdrowie zwie- rząt polega przede wszyst- kim na profilaktycznym zapobieganiu chorobom poprzez odpowiedni do- bór ras, zapewnianiu od- powiedniej powierzchni bytowej dla zwierząt w bu- dynku inwentarskim. W produkcji zwierzęcej me- todami ekologicznymi do- puszcza się wykorzysty- wanie mikroelementów, leków roślinnych czy ho- meopatycznych. Nie wolno stosować antybiotyków. W przypadku, kiedy leczenie weterynaryjne i podanie syntetycznych środków leczniczych jest konieczne, należy przestrzegać okresu karencji, który jest dwa razy dłuższy niż prawnie obowiązu- jący. Gospodarstwa ekologiczne poza spełnieniem wymogów prawnych podlegają ścisłej kontroli i certyfikacji przez upoważnione do tego organy i jednostki certyfikujące. Kontrole wykonywane są corocznie. Istnieje również możliwość ubiegania się o dofinansowanie, dla rolników decydujących się na ekologiczny system gospodarowania. Dofi- nansowanie jest wspierane środkami z Unii Euro- pejskiej w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich – pakiet rolnictwo ekologiczne. Rolnictwo ekologiczne cieszy się coraz większym zainteresowaniem rolników zarówno na świecie, jak i w Polsce. Odnotowuje się wzrost liczby za- rejestrowanych gospodarstw ekologicznych w stosunku do ubiegłych lat. Katarzyna Pysno WODR W produkcji zwierzęcej metodami ekologicznymi podstawowym założeniem jest utrzymanie zwierząt w warunkach, które spełniają wymagania naturalne danego gatunku.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=