Gazeta Interaktywna AgroNews Nr 45
WYWIAD NUMER 30 PRODUKCJA ZWIERZĘCA NUMER 45 AgroNews .com.pl 27. Odpowiednie żywienie i warunki bytowe decydu- ją o szybkości pobierania pa- szy przez prosięta odsadzone. Wykres wskazuje jaki procent zwierząt zaczyna pobierać pa- szę w godzinach po odsadze- niu. Widzimy że 75% prosiąt zaczyna pobierać paszę w cią- gu pierwszej doby. Po dwóch dobach jest to już 96%. Pozo- stałe zwierzęta (4%) zaczną pobierać paszę w trzeciej do- bie życia. Pasza pobierana w ciągu trzech pierwszych dni dostar- cza energii w ilości potrzebnej do przeżycia, dopiero tydzień później pobierana jest pasza na potrzeby produkcyjne. Ograniczenie zasię- gu oraz skutków stresu poodsadzeniowego mo- żemy osiągnąć poprzez stworzenie bardzo do- brych warunków bytowych. Mikroklimat Odsadzenie dokonujemy do pomieszczeń zde- zynfekowanych, czystych suchych, ciepłych i dobrze wentylowanych. Obecność gazów szko- dliwych jest szczególnie niebezpieczna dla mło- dych zwierząt. Najczęściej mamy do czynienia z dwutlenkiem węgla i amoniakiem. Nadmiar tych gazów powoduje podrażnienie zwierząt, wzrost agresji i uszkodzenie błon śluzowych sprzyjają- cych powstawaniu infekcji. Stężenie dwutlenku węgla nie powinno prze- kraczać 3 000 ppm, siarkowodoru 5 ppm, a kon- centracja amoniaku nie powinna przekraczać 20 ppm. Innym czynnikiem mikroklimatu jest tempera- tura oraz wilgotność. Czynnik ten jest związany z wiekiem i masą ciała zwierząt oraz z systemem utrzymania. Dla każdego wieku określona zosta- ła strefa komfortu termicznego którego przekro- czenie powoduje nie tylko straty produkcyjne, ale również osłabienie odporności organizmu. Wykres wskazuje, jaki procent zwierząt zaczyna pobierać paszę w godzinach po odsadze- niu. Widzimy że 75% prosiąt zaczyna pobierać paszę w ciągu pierwszej doby. Po dwóch dobach jest to już 96%. Pozostałe zwierzęta (4%) zaczną pobierać paszę w trzeciej dobie życia. MASA CIAŁA PROSIĘCIA (KG) NA SŁOMIE ( O C) NA RUSZCIE ( O C) 5 27 30 6 25 29 7 22 28 8 21 26 9 20 25 TEMPERATURA ( O C) WILGOTNOŚĆ (%) 20 65-75 22 63-73 24 61-71 26 59-69 28 57-67 30 55-65 Tab. 1. Poziom krytyczny temperatury dla prosiąt po odsa- dzeniu w zależności od masy ciała i systemu utrzymania. Tab. 2. Wyznaczenie strefy komfortu dla świń poprzez do stosowanie wilgotności powietrza do temperatury otoczenia.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=