Gazeta Interaktywna AgroNews Nr 45
WYWIAD NUMER 30 PRODUKCJA ZWIERZĘCA NUMER 45 AgroNews .com.pl 29. • być zniszczalne , pozwalać świniom dokładnie ocenić dany materiał. (Studnitz et al., 2007) W myśl tej definicji czysta i sucha słoma, która jest regularnie uzupeł- niana, posiada wszystkie właściwości, które są atrakcyjne dla świń. Jest ja- dalna, nadaje się do żucia, pozwala na rycie i jest zniszczalna. W systemach rusztowych można ją zadawać w spe- cjalnych koszach z wąskimi szczelina- mi. Podobną wartość posiada siano i kiszonka. Można podawać też nieja- dalne „zabawki”, z zastrzeżeniem, że nie powinny stanowić zagrożenia dla zdrowia i życia zwierzęcia. Technika żywienia W pierwszych dniach po odsadzeniu wszystkie prosięta chcą jednocześnie pobierać paszę, co jest niemożliwe ze względu na ograniczoną szerokość ko- ryta czy wielkość automatu paszowe- go. Po ustanowieniu hierarchii w gru- pie proces pobierania paszy zostanie rozciągnięty w czasie i wszystkie zwie- rzęta będą pobierać paszę do woli. Aby uniknąć tego zagrożenia, należy w pierwszych dniach (walk hierarchicz- nych) wstawić do kojca dodatkowe automaty żywieniowe aby wszystkie prosięta mogły pobrać paszę zgodnie z zapotrzebowaniem. W następnych dniach dodatkowe karmniki usuwamy z kojca. Odpowiednia ilość pobranej wody będzie decydowała o produkcyjności oraz zdrowotności zwierząt, stąd bezwzględ- nie należy przestrzegać zasad dotyczących pojenia. Na 12 prosiąt powinno przypadać 1 poidło. Hodowcy świń, którzy rozumieją zależność między warunkami utrzymania a produk- tywnością swojego stada starają się stwo- rzyć znacznie lepsze warunki niż określone prawem. Dotyczy to zarówno mikroklimatu, oświetlenia, powierzchni minimalnych, jak i właściwego traktowania zwierząt. Wraz ze wzrostem poziomu dobrostanu, wzrasta pro- duktywność naszego stada, aż do osiągnięcia pułapu określonego potencjałem genetycz- nym naszych świń. Włodzimierz Sawirski PODR
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=