Gazeta Interaktywna AgroNews Nr 45

ROLNICTWO ZRÓWNOWAŻONE NUMER 45 68. AgroNews .com.pl wi 20-40%, a co piąty ma opakowania z za- wartością plastiku z recyklingu na poziomie 40-60%. To ogromna różnica w porównaniu z wynikami spóźnialskich, którzy stosują takie opakowania odpowiednio w 15% i 5% przy- padków. Liderzy znacznie częściej niż spóź- nialscy używają opakowań szklanych i papie- rowych. To odpowiednio: 42% w porównaniu do 12% i 52% w porównaniu do 21%. Polscy „liderzy” wspierają realizację i roz- wój działań na rzecz zrównoważonego roz- woju poprzez aktywność w stowarzyszeniach – obecność w nich jest najważniejszym ele- mentem dla 76% firm i co ciekawe dla 63% „spóźnialskich”. Szansa, nie konieczność Badanie pokazuje, że zrównoważony rozwój może ochronić firmy przed zakłóceniami w łańcuchach dostaw i jest szansą na zbudo- wanie odporności fi- nansowej oraz stabilnego, długoterminowe- go wzrostu. - Firmy, które dopiero stawiają pierwsze kro- ki w realizacji celów zrównoważonego rozwoju, powinny korzystać z wypracowanych już do- brych praktyk liderów. Dobrze zaplanowana strategia zrównoważonego rozwoju, świadomi pracownicy i menedżerowie oraz konsekwentne dążenie do celu przyniosą firmie wymierne ko- rzyści. To jest moment, aby powiedzieć wprost – kto wciąż postrzega zrównoważony rozwój jako wydatek, a nie inwestycję, konieczność, a nie szansę, może dużo stracić – mówi Małgo- rzata Bojańczyk, dyrektor Polskiego Stowarzy- szenia Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP” . – Organizacje, które nie przygotowały się jeszcze na nadchodzące zmiany, powinny jak najszyb- ciej zapoznać się z nadchodzącymi regulacja- mi unijnymi. Warto skorzystać z wiedzy stowa- rzyszeń i ekspertów zewnętrznych. W trudnym otoczeniu rynkowym, w jakim dziś działają fir- my, pozytywnym zjawiskiem jest to, że wielu re- spondentów zaczyna rozumieć, że działania na rzecz zrównoważonego rozwoju mogą przynieść oszczędności, a nawet zysk. Dlatego firmy nie muszą postrzegać tego obszaru jako wydatek, ale jako inwestycję – dodaje Małgorzata Bo- jańczyk. Krzysztof Ślęczka, który kieruje praktyką Consumer Goods & Services wAccenture w Polsce , dodaje: Dzięki temu, że zrównoważo- ny rozwój jest siłą napędową zmian oraz stosu- jąc odpowiednią technologię i praktyki biznesowe, firmy z branży rolno-spożywczej mają szansę nie tylko osiągnąć cele zrównoważonego rozwoju, ale również zmienić sposób pro- wadzenia działalności, dotrzeć do nowych klientów, wprowa- dzić nowe linie produktowe i ostatecznie stworzyć więk- szą wartość biznesową i dzięki temu wpłynąć na otoczenie. Pełna treść raportu „Moment zwrotny w branży spożywczej. O tym jak zrównoważony rozwój pozwala budować odporność biznesu w niestabilnych czasach”: Moment zwrotny w branży spożywczej | ASAP Źródło: Accenture/ASAP Badanie pokazuje, że zrównoważony rozwój może ochronić firmy przed zakłóce- niami w łańcuchach dostaw i jest szansą na zbudowanie odporności finansowej oraz stabilnego, długoterminowego wzrostu.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=