Gazeta Interaktywna AgroNews Nr 45
PRODUKCJA ROŚLINNA NUMER 45 8. AgroNews .com.pl nych. Związane jest to z reorganizacją cech fi- zyko-chemicznych i biologicznych gleby. Jednak już w kolejnych latach, następuje tak zwana faza konsolidacji w wyniku której obser- wuje się zwiększoną za- wartość resztek roślin- nych i próchnicy oraz wzrost stopnia nasyce- nia kompleksu sorpcyj- nego jonami metali o charakterze zasadowym w wierzchniej warstwie gleby. Wwyniku kolejnych kilkunastu lat uprawy (tak zwana faza zacho- wawcza, okres powyżej 20 lat) następuje zopty- malizowanie struktury i tekstury gleby oraz wy- tworzenie się w miarę stabilnych warunków agrofitosocjologicz- nych, co może przeło- żyć się na uzyskanie zbliżonych plonów ziarna w porównaniu z plonami uzyskanymi w uprawie konwencjonalnej prowadzonej w zamianowa- niu. Kukurydza uprawiana przez dłuższy okres w monokulturze również w większym stopniu na- rażona jest na silniejsze uszkodzenia spowodo- wane przez niektóre szkodniki. Monokultura, zwłaszcza połączona ze skrajnymi uproszcze- niami w uprawie roli (siew bezpośredni), zwięk- sza ryzyko silniejszego uszkodzenia roślin przez szkodniki glebowe, na przykład drutowce czy pędraki, których rozwój w glebie przebiega od 3 do 4 lat. Również w przypadku kolejnych dwóch szko- dników, czyli omacnicy prosowianki i zachod- niej kukurydzianej stonki korzeniowej, wystę- puje dodatnia korelacja, związana z częstotliwo- ścią ich pojawu a sposobem uprawy kukurydzy. Plantatorzy, którzy de- cydują się na monokulturę, zwłaszcza wieloletnią, w po- wiązaniu z uproszczeniami uprawowymi muszą mieć świadomość, że ten system uprawy kukurydzy niestety wymaga w dłuższej perspek- tywie czasowej stosowania szeregu środków wspomaga- jąco-regenerujących. Należy sobie zadać py- tanie, czy w takiej sytuacji opłaca się zastąpić system płużny siewem bezpośred- nim i uprawiać kukurydzę w wieloletniej monokultu- rze? Zdając sobie również sprawę z faktu, że w przyszłości mogą wystąpić poważne proble- my w ograniczaniu szybko rozprzestrzeniają- cych się agrofagów, co niestety związane bę- dzie również z malejącym doborem niektórych substancji czynnych zalecanych właśnie do ich ograniczania w łanie kukurydzy. Odpowiedzi na to pytanie musi udzielić sobie, każdy plantator, który uprawia kukurydzę w naszym kraju. Mariusz Sroczyński Wieloletnie doświadczenia rolników wskazują, że zwiększenie nawożenia mineralnego nie rekompensuje ujemnego wpływu złego sta- nowiska, gdyż doprowadzenie do stanu sprzed degradacji wyjałowionej ze składników pokarmowych gleby jest procesem długotrwałym i w dodatku kosztownym.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=