Gazeta Interaktywna AgroNews Nr 46
PRODUKCJA ROŚLINNA NUMER 46 syn i nie zagraża zdrowiu zwierząt, nie ma też wpływu na pogorszenie walorów smakowych paszy. Stąd nie występują większe przeszko- dy do skarmiania kiszonkami zainfekowanymi głownią, przy czym ograniczone powinno być jej stosowanie w żywieniu samic ciężarnych oraz będących w okresie zasuszania. Jeżeli porażenie jest duże i wynosi powy- żej 20 procent, to takiej kiszonki nie należy skarmiać krowami wysoko cielnymi. Litera- tura wskazuje, że dla krów w okresie lakta- cji udział zainfekowanej kiszonki w dziennej dawce żywieniowej nie powinien przekraczać 40 procent w przeli- czeniu na suchą masę. Nie zaleca się skarmia- nia porażonej zielonki z kukurydzy, zwłaszcza krowami w okresie za- suszenia. Jeśli pojawi się głow- nia pyląca (sczerniałe kolby) wówczas naj- częściej rośliny nie wy- twarzają ziarniaków w kolbach; nie wytwarza toksyn. Liczne szkodniki Część gatunków pojawia się okresowo, a inne żerują niemal przez cały okres wegetacji roślin - ponad 50 gatunków, wśród których dominują owady. Do najbardziej znanych za- licza się: drutowce, pędraki, ptaki, śmietkę kiełkówkę, ploniarkę zbożówkę, stonkę ku- kurydzianą, rolnice, skrzypionki, zwójkówki, mszyce, wciornastki, omacnicę prosowiankę, zmieniki, piętnówki, słonecznicę orężówkę, urazka kukurydzianego oraz zwierzynę łow- ną. Wśród wymienionych gatunków największe znaczenie gospodarcze mają zwłaszcza: dru- towce, pędraki, ploniarka zbożówka, rolnice, mszyce i omacnica prosowianka, która jest szkodnikiem numer 1 kukurydzy w Polsce. Ochrona przed chorobami i szkodnikami Zachowanie prawidłowego płodozmianu po- zwala ograniczyć liczebność szkodników i infekcje chorobowe. Punktem wyjścia jest stosowanie kwalifikowanego materiału siew- nego pokrytego zaprawą, która zapewnia ochronę na wczesnym etapie rozwoju roślin. W kolejnych etapach należy sięgać po pre- paraty chemiczne oraz, jeśli to możliwe, wy- korzystywać dostępne metody biologiczne, na przykład kruszynka do walki z omacnicą prosowian- ką. W przypadku tego szkod- nika ważnym zabiegiem agro- technicznym ograniczającym jego liczebność jest wczesne niszczenie resztek kukurydzy i absolutnie niepozostawianie ich na polu. Straty w plonach Szacuje się, że bezpośred- nie straty w plonach ziarna powodowane przez choroby wynoszą w skali kraju śred- nio 10–15 procent, lecz w niektórych latach mogą być znacznie wyższe. W odnie- sieniu do szkodników, straty te szacowane są średnio na około 10 procent w uprawie ku- kurydzy na kiszonkę i około 20 procent przy uprawie na ziarno. Kukurydza ziarnowa jest bardziej narażo- na na uszkodzenie, gdyż dłużej pozostaje na polu, co w lata sprzyjające rozwojowi agrofa- gów (ciepły i wilgotny koniec lata oraz począ- tek jesieni) naraża ją na ich dłuższe oddziały- wanie. Magdalena Ignaczak WODR Zachowanie prawidłowego płodozmianu pozwala ograniczyć liczebność szkodników i infekcje choro- bowe. Punktem wyjścia jest stosowanie kwalifikowanego materiału siewnego pokryte- go zaprawą, która zapewnia ochronę na wczesnym etapie rozwoju roślin. WYWIAD NUMER 30 PRODUKCJA ROŚLINNA NUMER 46 Uprawa facelii błękitnej – wszystko co musisz wiedzieć Facelia błękitna (nazywana też wiązanką wrotyczową) to roślina o wielu różnych zaletach. Można ją uprawiać jako plon główny, czyli na nasiona, ale doskonale spraw- dza się też jako roślina na poplon, która szybko rośnie i daje dużo masy zielonej. F acelia błękitna kwitnie na fioletowo- -niebiesko, kwiatostany mają kilka pąków, gęsto owłosionych. Facelia jest rośliną fitosanitarną, daje cenny pożytek jesienny, może być uprawiana na nawóz zie- lony. Doceniana i uprawiana przez pszczelarzy, gdyż należy do roślin miododajnych, a miód faceliowy cieszy się sporym uznaniem ze względu na walory smakowe i zdrowotne. Co więcej, nie tylko pszczoły odwiedzają facelię, ale również inne owady zapylające, między innymi trzmiele. 10. AgroNews .com.pl AgroNews. com.pl 11.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=