Gazeta Interaktywna AgroNews Nr 46

WYWIAD NUMER 30 PRODUKCJA ROŚLINNA NUMER 46 alizacji programu Rolnictwo Zrównoważone – brakująca trzecia roślina w płodozmianie, a także możemy ubiegać się o dopłaty do roślin strączkowych. Łatwiej też spełnić warunek zazielenienia. Niskie koszty produkcji Atutem są też niskie koszty nawożenia. Za- łamanie łańcuchów dostaw spowodowa- ne przez pandemię i napiętą sytuację na wschodzie Europy, a także i lockdown w Chinach, spowodowa- ły drastyczny wzrost cen nawozów. Rolni- cy zaczynają szukać alternatywnych roz- wiązań, by ograniczyć zakup nawozów mi- neralnych. Rezygnu- ją z roślin, które wymagają dużych nakładów na środki produkcji. Już w ubiegłym roku od- notowano wzrost powierzchni uprawy roślin strączkowych. Prawdopodobnie i w tym roku na zakup materiału siewnego grochu zde- cydują się ci, którzy nigdy do tej pory go nie wybierali. PRODUKCJA ROŚLINNA NUMER 46 Od czasu wycofania dodatkowej płatności do upraw roślin, które zatrzymują azot, zainteresowanie grochem spadło. Zasiewy wszystkich roślin strączkowych zajmu- ją zaledwie 2-3% areału wszystkich upraw. Rośliny te nie cieszą się uznaniem polskich rolników, co jest kompletnie niezrozumiałe. Groch. Przełamanie złej passy? B yć może jest to spowodowane bra- kiem doświadczenia w ich uprawie i małą liczbą podmiotów skupują- cych zebrane plony. To czynnik z pewnością limitujący zainteresowanie. Do tego docho- dzi jeszcze strach przed nadmiernym za- chwaszczeniem plantacji, zwłaszcza że na ryn- ku dostępna jest wąska gama skutecznych herbicydów. Zalety uprawy Polityka rolna UE skłania do uprawy roślin wyso- kobiałkowych. Do tego dochodzi wzrost zapotrze- bowania na krajowe białko roślinne (wycofanie z żywienia zwierząt mączek mięsno-kostnych). Do- datkowym profitem, który trudno zwymiarować, jest wartość przedplonowa tej rośliny. Na stanowi- sku po jej uprawie, uzyskamy wyższe plony rośliny następczej. Mamy szansę przerwania monokultury zbożowo-rzepakowej. Zyskujemy też możliwość re- Uprawa grochu Generalnie uprawa nie jest skomplikowana. Należy przestrzegać zmianowania. Na ogół groch uprawia się co 4-5 lat na tym samym stanowisku. Trzeba pamiętać, by wysiewać go w miarę wcześnie, gdyż opóźnienie siewu skraca okres wegetacji i obniża plon. By ogra- niczyć zachwaszczenie roślin poprzez wczesne zacienienie międzyrzę- dzi, groch sieje się siew- nikami zbożowymi, w gęstych rzędach. To ro- ślina bardzo wrażliwa na zachwaszczenie wtórne. Walkę z niepożądany- mi na plantacji roślinami należy rozpocząć tuż po wschodach. Na ogół nie stosuje się fungicydów, gdyż porażenia nie prze- kraczają ekonomicznego progu zagrożenia. Więk- sze niebezpieczeństwo stanowią szkodniki, często walka z nimi wymaga interwencji in- sektycydu. Odmiany W uprawie grochu kluczowe znaczenie ma wybór odmiany. Postęp hodowlany spowo- Już w ubiegłym roku odnotowano wzrost powierzchni uprawy roślin strączkowych. Prawdopodobnie i w tym roku na zakup materiału siewnego grochu zdecydują się ci, którzy nigdy do tej pory go nie wybierali. 16. AgroNews .com.pl AgroNews. com.pl 17.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=