Gazeta Interaktywna AgroNews Nr 47

PRAWO NUMER 47 P rzeciwdziałanie zmianom klima- tycznym i zrów- noważony rozwój są jed- nym z priorytetowych tematów podejmowa- nych przez przedstawicieli wszystkich gałęzi gospo- darki na całym świecie. Zwiększone zaangażowa- nie z roku na rok wyka- zuje w tym zakresie tak- że sektor rolniczy. Jest to podwójnie istotne zwa- żywszy na fakt, że rol- nictwo, a szerzej sektor LULUCF (z ang. land use, land-use change and fore- stry ), związany z użytko- waniem gruntów, zmianą ich gospodarowania i le- śnictwem, to jedna z nie- licznych branż zdolna nie tylko zmniejszać emisyjność, ale także sekwestrować, czyli pochłaniać dwutlenek węgla z atmosfery. Regulacje dotyczące branży rolniczej Dostrzegając w se- kwestracji ogromny potencjał pro środo- wiskowy, Komisja Eu- ropejska kontynuuje w 2023 roku prace nad kolejnymi regu- lacjami dotyczącymi branży rolniczej. Jed- ną z nich jest projekt unijnego systemu cer- tyfikacji usuwania CO 2 z atmosfery. W jego myśl rolnicy będą zdobywać certyfikat wę- glowy wykazując m.in . ilość pochłoniętego dwutlenku węgla, praktyki zastosowane w procesie jego usuwania i to, gdzie jest on magazynowany.  – Na podstawie prowadzonej dokumenta- cji audytorzy będą mogli porównać np. ilość zużytych środków ochrony roślin z poziomem wyprodukowanych plonów i oszacować bilans emisyjności indywidual- nego gospodarstwa rolne- go – tłumaczy Agniesz- ka Szechniuk, członek zarządu Viterra Polska. Rolnicy, którzy pomyśl- nie przejdą proces certy- fikacji będą mogli ubie- gać się o dodatkowe finansowanie ze środków publicznych (w tym z bu- dżetu Wspólnej Polityki Rolnej) i prywatnych. Rolnictwo regeneratywne i agroleśnictwo Wśród praktyk produkcji rolnej sprzyjających sekwestracji dwutlenku węgla wymienia się m.in . rolnictwo regeneratywne (węglowe), a także różne formy agroleśnictwa Rolnicy, którzy pomyślnie przejdą proces certyfikacji będą mogli ubiegać się o dodatkowe finansowanie ze środków publicznych (w tym z budżetu Wspólnej Polityki Rolnej) i prywatnych. stąpić we wszystkich obszarach produkcji rolnej. Jednym z nich jest cyfryzacja i wyko- rzystanie narzędzi agrotech, takich jak tele- detekcja satelitarna, drony do monitorowania upraw, technologie genomowe czy projek- ty oparte o dane, w tym pomysł powsta- nia paszportu polskiej żywności. W kraju już działają duże przedsiębiorstwa rolnicze, które regularnie stosują nowoczesne technologie do analizy chemicznej gleby czy satelitarnej nawigacji pojazdów umożliwiającej zmniej- szanie zużycia olejów napędowych. Innym obszarem do pilnych zmian jest otoczenie logistyczno-transportowe rolnic- twa. I w tym zakresie odpowiedzialność za zrównoważony rozwój leży nie tylko po stro- nie producentów rolnych, a wszystkich firm uczestniczących w żywnościowym łańcuchu dostaw. Przedsiębiorstwa handlowe myślące o przyszłości muszą przestawić się na trans- port kolejowy i morski jako te bardziej ekolo- giczne formy przewożenia dóbr. Jeden pociąg jest w stanie przewieźć tyle cargo, co 80 cię- żarówek. W skali roku oznacza to ogromne korzyści pro środowiskowe. i przekształcania części terenów uprawnych w trwale zielone. To działania, które bizne- sowo wymagają sporych nakładów finan- sowych i wiążą się ze zmniejszeniem po- wierzchni aktywnej rolniczo. Dla małych i średnich gospodarstw rolnych, a te w Polsce wciąż przeważają, może to stanowić wyzwa- nie, na które odpowiedzią będzie dalsza kon- solidacja branży. Procesy postępującej koma- sacji w krajowym sektorze rolniczym widać od czasu wejścia Polski do Unii Europejskiej. W 2003 roku ogólna liczba farm z produk- cją rolną wynosiła ponad 2.1 mln gospo- darstw. Trzynaście lat później ten wskaźnik zmniejszył się do poziomu 1.4 mln. Jedno- cześnie w tym samym horyzoncie czasowym wzrosła średnia powierzchnia farm w kraju – od prawie 6.7 do 10.25 ha. Dzięki unijnym dotacjom do hektara rolnicy zaczęli mecha- nizować procesy, inwestować w technologie i miejsca pracy. Dzięki temu znacząco polep- szyła się kultura uprawy w Polsce, co miało przełożenie na sześciokrotny wzrost ekspor- tu dóbr sektora rolniczego w ciągu 15 lat. Sposoby na zwiększenie powierzchni pod uprawy – Nic dziwnego, że wyższa jakość plonów, więk- sza kontrola nad produkcją i perspektywa zy- sków zachęcają producentów rolnych do szuka- nia sposobów na zwiększenie powierzchni pod uprawy. Wynikająca z tego konsolidacja jest naturalnym trendem, jaki obserwujemy w wie- lu innych krajach UE – komentuje Agnieszka Szechniuk z Viterra Polska. I dodaje: postęp infrastrukturalny i inwestycyjny, jaki dzieje się w Polsce od 2004 roku sprawił, że w wielu aspek- tach nie odbiegamy znacząco od zachodnich producentów zbóż. Jednak poprawa struktury agrarnej to obszar, nad którym wciąż musimy popracować by jeszcze efektywniej konkurować na wspólnym rynku rolnym. Rolnictwo węglowe to jeden ze sposobów na bardziej przyjazną środowisku uprawę roli. Żeby jednak sektor, który w Polsce co roku emituje ok. 32 mln ton ekwiwalentu CO 2 stał się bardziej zrównoważony, zmiana musi na- WYWIAD NUMER 30 PRAWO NUMER 47 52. AgroNews .com.pl AgroNews .com.pl 53.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=