Gazeta AgroNews Nr 48

NUMER 48 NUMER 48 PRODUKCJA ROŚLINNA - WYWIAD PRODUKCJA ROŚLINNA - WYWIAD AgroNews .com.pl 9. 8. AgroNews .com.pl Odporność chwastów w zbożach i kukurydzy na herbicydy – jak sobie poradzić? Odporność chwastów na herbicydy jest rosnącym problemem w rolnictwie. To duże wyzwanie dla rolnika, gdyż znacząco wpływa na wzrost kosztów ochrony upraw, jak i na spadek plonowania. Zmniejszona skuteczność chwastobójcza wymusza wykonywanie dodatkowych zabiegów herbicydowych, a przede wszystkim zmianę technologii uprawy oraz modyfikację programów chemicznego zwalczania chwastów. O tym, czym jest odporność i jak poradzić sobie z tym problemem rozmawiamy z drem Michałem Krysiakiem z firmy Bayer. Michał, wyjdźmy od tego czym jest odporność i jaką ma genezę? Gdy dany chwast przestaje być zwalczany przez taką dawkę herbicydu, która wcześniej całkowi- cie go niszczyła, wtedy mówimy o powstaniu od- porności. To ważne, by rozróżnić kiedy chwasty nabywają odporności, a kie- dy „od zawsze” były niewrażliwe na jakiś preparat. Skrzyp po- lny był zawsze „nie- podatny” na glifosat, więc nie mówimy w jego przypadku o „uodpornieniu”. Chaber bławatek jest dobrze zwalczany za pomo- cą sulfonylomoczników, natomiast może się na nie uodpornić. Dzieje się tak, gdy błędy w stosowaniu preparatów nałożą się na naturalną, biologiczną zmienność roślin. Jak powstają chwasty odporne? Co ma największy wpływ na powstawanie odporności? Powstanie chwastów odpornych na polu jest jak przyspieszona ewolucja. Wyobraźmy sobie po- jedynczą roślinę maku polnego. Gdy wydaje potomstwo w postaci nasion, to bardzo rzad- ko, ale jednak, w ge- nach przekazywanych kolejnemu pokoleniu pojawiają się sponta- niczne zmiany, czy- li mutacje. To natural- ny, biologiczny proces, którego nie możemy uniknąć. Raz na jakiś czas taka mutacja powodu- je, że jedna z potomnych roślin staje się odporna na grupę herbicydów, np. sulfonylomocznikowe. Jeśli właśnie je stosujemy na polu, to taka rośli- na przeżyje i rozsieje kilkanaście tysięcy nasion, które dadzą odporne rośliny w następnym sezo- nie. Jeśli kolejny raz użyjemy – z przyzwyczaje- nia, bo zawsze był skuteczny – ten sam preparat (lub inny, ale o tym samym mechanizmie dzia- łania), to każdy z tych kilkuset, kilku tysięcy od- pornych maków wyda znów swoich kilka tysięcy nasion. W rezultacie, po kilku latach mamy pole zachwaszczone uodpornionymi makami. Jakie symptomy zaobserwowane na polach uprawnych po zastosowaniu herbicydów mogą być dla rolnika niepokojące jeśli chodzi o odporność? Jak rozpoznać czy mamy do czynienia z odpornością na swoim polu? I jakie działania po kolei rolnik powinien podjąć? "To co należy zrobić, to, po pierwsze, zmienić preparat – dobrać taki, który ma substancje czynne o innym mechanizmie działania (z innych grup chemicznych)." dr Michał Krysiak, Agriculture Sustainability Manager, Bayer

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=