Gazeta AgroNews Nr 49
PRODUKCJA ROŚLINNA NUMER 48 12. AgroNews .com.pl WYWIAD NUMER 30 PRODUKCJA ROŚLINNA NUMER 48 AgroNews .com.pl 13. Rola i znaczenie łąk w go- spodarstwie i środowisku W obecnej chwili około 60% powierzchni Polski zajmu- ją użytki rolne. Większość z nich stanowią grunty orne (76%), na drugim miejscu znajdują się łąki (13%), kolej- no są to pastwiska (9%) oraz sady (2%). Wszystkie wy- mienione formy użytkowania terenu wywierają wpływ na środowisko naturalne i połączone są ze sobą siecią zależności i oddziaływań. Warto zatem spojrzeć z bli- ska na poszczególne obszary i lepiej poznać ich funkcję i znaczenie. Czym jest łąka? Jednym z siedlisk, które zasługują na ogromne uznanie są łąki. Z definicji, łąka to zbiorowisko wieloletnich bylin z udziałem traw. W typolo- gii użytków rolnych łąki są zbiorowiskami bylin, występujących na glebach żyznych o dużej wil- gotności. Wraz z pastwiskami, łąki składają się na trwałe użytki zielone – TUZ. Wwyniku koszenia pozyskana z nich biomasa przeznaczana jest na pa- szę lub ściółkę dla zwierząt gospodarskich. Często określa się, że łąki są formacją o charakterze pół- naturalnym lub sztucznym, a ich utrzymanie jest jego brzegi na grubość 1-2 cm. Jeśli wyko- nywane są odkrywki w sadzie należy pobrać glebę z warstwy ornej (0-20 cm) i podornej (20-40 cm). Pobraną próbkę umieszczamy w wiaderku z po- przednimi próbka- mi z danej działki i dokładnie miesza- my. Kiedy wykona- my już wszystkie odkrywki, do ana- lizy przeznaczamy ok. 0,5 kg gleby- jako próba zbiorcza- i prze- sypujemy do woreczka foliowego lub karto- nika. Próbki należy dostarczyć najlepiej świeże lub po wysuszeniu w temperaturze pokojowej. Należy unikać pobierania próbek bezpośred- nio po zastosowaniu nawozów mineralnych, po nawożeniu organicznym oraz w okresie nadmiernej suszy lub wilgotnej gleby. Woreczki należy zaetykietować (dane zlece- niodawcy, miejsce i termin pobierania pró- bek). Jednym z najważniejszych wyników jakie otrzymamy po wykonaniu analizy to odczyn gleby. Od niego zależy dostępność składni- ków pokarmowych dla roślin, dlatego bardzo ważne jest, aby zawierał się w przedziale pH 6,0-7,2. Dane z laboratorium należy porównać z ta- belą i ocenić stopień zakwaszenia. Kwaso- wość gleby oznaczana jest w wyciągu 1M KCL dla upraw w gruncie lub w wodzie dla podłoży organicznych. Przy porównaniu wy- ników z tabelą należy najpierw sprawdzić ja- kie było oznaczenie pH naszej próby. Koszt podstawowej analizy gleby (pH, P2O5, K2O, Mg) w stacji chemiczno-rolniczej wy- nosi 13,12 zł, natomiast mikroskładników (B, Cu, Zn, Fe, Mn) 52,48 zł. Pełna analiza gleby będzie kosztowała około 65,60 zł. Analizę gleb powinniśmy wykonywać co 4 lata. Krzysztof Domagała W rolnictwie zrównoważonym podstawo- wym zadaniem jest produkcja zdrowej żyw- ności wysokiej jakości i eliminacja zagro- żeń dla środowiska naturalnego. Nawożenie zrównoważone z wyko- rzystaniem badań za- wartości składników po- karmowych w glebach, ustalenie dokładnych dawek nawożenia, od- powiednia technika i ter- min nawożenia pozwa- lają na uzyskanie plonów wysokiej jakości i ograniczenie zagrożeń dla środowiska. Badania gleby wykonują Okręgowe Stacje Chemiczno-Rolnicze, które swoim zasięgiem obejmują cały obszar kraju. Przeprowadzenie takiej analizy nie jest kosztowne i zależy od ilości zleconych badań. Najczęściej wykony- wane badanie to oznaczenie pH i zawartości podstawowych makroelementów: P, K, Mg. Szczegółowy wykaz opłat za analizy wykona- ne przez OSCHR oraz mapa lokalizacji labo- ratoriów znajdują się na stronie internetowej: https:/ schr.gov.pl/. POBIERANIE PRÓBKI DO BADAŃ Pobierając próby, należy zastanowić się, z której części działki gleba ma być podda- na analizie. Warstwa uprawna z warzywni- ka, sadu czy zbóż musi stanowić oddzielną próbę, osobno zapakowaną i zaetykietowa- ną. Ponadto pobrana i uśredniona próbka powinna być reprezentatywna dla działek o takim samym typie uprawy, rodzaju i gatun- ku gleby oraz ukształtowaniu terenu. W celu uzyskania wiarygodnej próby zaleca się po- brać ok. 20 próbek indywidualnych. Próbki pobiera się po przekątnej lub w wy- znaczonych uprzednio liniach przypominają- cych litery Z lub W. Próbę gleby pobiera się laską Egnera, spe- cjalnymi świdrami lub zwykłym szpadlem. Po wykopaniu dołka ok. 20 cm należy odciąć Próbę gleby pobiera się laską Egnera, specjalnymi świdrami lub zwykłym szpadlem.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=