Gazeta AgroNews Nr 49
WYWIAD NUMER 30 PRODUKCJA ROŚLINNA NUMER 48 AgroNews .com.pl 17. Ponadto, w ekotonie możemy spotkać ga- tunki, które nie są nigdzie indziej spotykane i są specyficzne wyłącznie dla stref przejścio- wych. Populacje zamieszkujące ekoton mogą być znacznie liczniejsze i reprezentują bogat- szą pulę genetyczną. Jest to efekt dostępno- ści bogactwa nisz, w których organizmy mogą się rozwijać, odnajdują różnorodny pokarm i bezpieczne schronienie. Przykładem ekotonu może być właśnie strefa między łąką a lasem, łąką a polem uprawnym bądź łąką a rzeką. W strefach tych rozwija się znacznie więcej gatunków roślin i zwie- rząt, część z nich korzysta z zasobności każ- dego z biotopów, biorąc dla siebie to, co naj- lepsze. Część ptaków zakłada gniazda wśród krzewów czy w koronach drzew, jednak ob- szar ich żerowania z powodzeniem rozsze- rza się na obfitującą w owady łąkę. Podobnie jest z ptakami wodnymi (np. kaczki, gęsi) czy drapieżnymi lub ssakami (jeże, bobry, zające). Strefy graniczące z łąkami stają się dodatkową bazą bioróżnorodności, z której korzyści czerpią sąsiadujące obszary rolnicze. Ostatecznie każ- dy dodatkowy gatunek owada, ptaka czy kropla wody wnoszą swój wkład w kształtowanie się stabilniejszego i zdrowszego środowiska. Śmiało można powiedzieć, że łąki stanowią nie- samowicie istotny element otaczającego nas krajobrazu. Nie sposób przecenić funkcje, jakie spełniają zarówno dla środowiska naturalnego, jak i dla gospodarki. Łąka jako ekosystem sta- nowi rezerwuar różnorodności biologicznej na każdym jej szczeblu i daje nam rzeczywiste ko- rzyści ekonomiczne (głównie praca zapylaczy). Ponadto, łąki stanowią niezaprzeczalny walor es- tetyczny, urozmaicają monotonny horyzont i są elementem usprawniającym współpracę między przyrodą a człowiekiem. Warto więc wykorzy- stywać ich potencjał i z niego czerpać. Lidia Saganowska, KPODR PRODUKCJA ROŚLINNA NUMER 48 16. AgroNews .com.pl Jak prawidłowo przecho- wywać ziemniaki? Dobra jakość ziemniaków jest podstawowym wy- mogiem stawianym przez rynek przetwórstwa i cen- ną kartą negocjacyjną rolnika. Jakie standardy nale- ży zachować, aby odpowiednio przygotować bulwy do schłodzenia i ograniczyć ryzyko strat jakości na etapie ich długotrwałego przechowywania? Skontroluj jakość bulw przed zasypem Zanim ziemniaki trafią z pola do przechowalni, czeka je etap czyszczenia, sortowania i kontroli jakości. Ta ostatnia czynność ma ogromne znaczenie dla powodzenia procesu długotrwałego przechowywania bulw. Wiedza o jakości i kondycji produktu na etapie zasypu jest bowiem niezbędna do podejmowania właści- wych decyzji w zarządzaniu klimatem przechowalni. Dobrej jakości surowiec, zbierany w sprzyjających warunkach pogodowych, będzie mniej wymagający w przechowaniu niż ten, który jest mokry, z mecha- nicznymi uszkodzeniami, czy zarzewiem chorób grzybicznych lub bakteryjnych. Dlatego upewnij się, wy- konując próby, jakim produktem dysponujesz, zanim trafi on na magazynową pryzmę. Próby te należy wykonać już na etapie zbiorów, oceniając i kontrolując jakość kopania oraz na etapie zasypu do przecho- walni, pobierając bulwy bezpośrednio z przenośnika taśmowego, aby zweryfikować poziom ewentualnych obić i uszkodzeń.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=