Gazeta AgroNews Nr 49

WYWIAD NUMER 30 PRODUKCJA ROŚLINNA NUMER 48 Rozpocznij fazę suszenia i gojenia Faza ta trwa około 2-3 tygodni i powinna się rozpocząć jak najszybciej, czyli praktycznie za- raz po zasypaniu pierwszej części przechowal- ni z uwagi na potencjalną obecność mokrych bulw na układanej pryzmie. To etap nie tyl- ko osuszania ziemniaków, ale również usuwa- nia wydzielanej przez nie wilgoci oraz ciepła i dwutlenku węgla, powstałego w procesie ich oddychania. Przeprowadzony w niewłaściwy sposób, zwiększa ryzyko pogorszenia jakości produk- tu oraz rozwoju chorób grzybowych i bakte- ryjnych w przechowalni, co z kolei skutkuje zwiększeniem strat przechowalniczych. Jak tego uniknąć? ● rozpocznij intensywne wietrzenie bulw, pa- miętając jednak o tym, że nadmiar wentylacji może powodować ubytek w ich masie; ●do suszenia użyj powietrza, które ma niższy punkt rosy o punktu rosy suszonych ziemnia- ków (punkt rosy jest to temperatura, w której może rozpocząć się skraplanie powietrza, cze- go bardzo chcemy unikać w przechowywaniu ziemniaków); ●utrzymuj temperaturę bulw na poziomie 12-16°C, jeśli temperatura zwiezionych z pola ziemniaków nie przekracza 10°C, ogrzej je maksymalnie do 12°C; ●bulwy możesz ogrzewać za pomocą grzej- ników lub powietrzem zewnętrznym, jednak zwróć uwagę na punkt rosy tego powietrza; ● skontroluj ręcznie poziom wysuszenia bulw na pryzmie, sprawdzając bulwy na głębokości 50 cm od góry zasypu; ● rejestruj podstawowe parametry dotyczą- ce klimatu przechowalni (zmiany temperatu- ry produktu, ilość godzin wentylacji na dobę, zmiany wilgotności względnej produktu, zmia- ny stężenia CO2, temperatury kanałów) oraz zewnętrznych warunków pogodowych. Zadbaj o odpowiednie warunki do gojenia i dojrzewania bulw To faza, w której dochodzi do wygojenia ran skórki ziemniaka powstałych na etapie zbio- rów, transportu i zasypu do przechowalni. Ewentualne obicia, zadrapania, czy nacięcia powinny się zabliźnić na tyle, aby nie stanowić problemu na dalszym etapie przechowywania produktu. Skórka ziemniaka ulega wówczas skorkowaceniu, co ogranicza nadmierne pa- rowanie wody z bulw i zapobiega wniknięciu w nie szkodliwych mikroorganizmów. Faza ta trwa od 10 do 21 dni w zależności od tempe- ratury powietrza zewnętrznego oraz odmiany ziemniaków. Im wyższa jest wspomniana tem- peratura, tym okres gojenia będzie krótszy. Jakie warunki w przechowalni decydują o pra- widłowym przebiegu procesu gojenia i dojrze- wania bulw? ● utrzymuj temperaturę powietrza w przecho- wani na poziomie 12-18°C oraz jego względną wilgotność w przedziale 95-98%; ● unikaj fluktuacji temperatury w przechowal- ni oraz utrzymywania jej wyższych wartości w dłuższym okresie czasu z uwagi na ryzyko roz- woju procesów gnilnych w pryzmie. Małgorzata Kulma Źródło: MODR PRODUKCJA ROŚLINNA NUMER 48 AgroNews .com.pl 19. Jęczmień ozimy: termin siewu, uprawa, nawożenie Jęczmień ozimy charakteryzuje się największym (obok pszenicy) potencjałem plonotwórczym. Wczesne jego doj- rzewanie i schodzenie z pola pozwala na lepszą organiza- cję żniw. Ponadto tak wczesny zbiór jęczmienia umożliwia uprawę poplonów wysiewanych jako rośliny regenerujące w zmianowaniach z dużym udziałem zbóż. 18. AgroNews .com.pl

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=