Gazeta AgroNews Nr 49
PRODUKCJA ZWIERZĘCA NUMER 48 24. AgroNews .com.pl Dermatitis digitalis (DD) to jedna z przyczyn brakowania krów Wszelkie schorzenia występujące u zwierząt gospodar- skich, w tym u bydła powodują zachwianie produkcji, spowodowane wysokimi kosztami leczenia, gorszymi wynikami rozrodu i produkcji mleka. Zwierzęta tracą na masie ciała, często zdarza się zastępowanie wybrako- wanych krów innymi, co także zwiększa koszty produk- cji. DD dotyka większą liczbę zwierząt młodych niż star- szych, młodsze wydają się bardziej wrażliwe niż starsze, występuje także u krów w pierwszej i drugiej laktacji. Za sprawą transportowania zwierząt na po- ziomie międzynarodowym choroba ta roz- przestrzeniła się również w Polsce. Jest to zakaźne schorzenie skóry wywołane przez bakterie, które są zlokalizowane na granicy piętki i szpary międzypalcowej. To schorzenie jest bardzo bolesne dla krów, ponieważ od- krywa zakończenia nerwowe. Pojawiające się zmiany początkowo mają charakter wrzodów w kształcie owala, które są wynikiem rozpa- dającej się keratyny w rogu racicowym, a tak- że wtórnych infekcji bakteryjnych. To z kolei jest przyczyną wydobywającego się nieprzy- jemnego zapachu. Dermatitis digitalis spowodowane jest przez wiele czynników: obecność bakterii, brak higieny ułatwiający przeniesienie bakte- rii, uszkodzona skóra. Choroba może być wy- wołana przez około 20 pato- genów. Bakterie Fusobacterium, bakterioidy i ziarniaki po- wodują uszko- dzenie skóry, a krętki – owrzo- dzenia. Przypa- dłość ta bardzo często pojawia się w oborach z legowiskami, gdzie stosowany jest zgarniacz paszowy, ponieważ krowy przechodzą przez odchody, a to zwiększa ryzyko zachorowania. Należy pamiętać, że nowo wprowadzonym do stada zwierzętom zapewniamy odpowied- nią higienę racic. Przeprowadzamy kąpiele lub w razie potrzeby leczenie antybiotykiem w momencie przybycia bydła, a następnie odseparowujemy sztuki od głównego stada na dwa tygodnie. C horoba Mortellaro po raz pierwszy została zdefiniowana przez Cheli i Mortellaro w latach 70. XX wieku we Włoszech. WYWIAD NUMER 30 PRODUKCJA ZWIERZĘCA NUMER 48 AgroNews .com.pl 25. Profilaktyka Czynniki poprawiające higienę racic: – utrzymywanie w czystości legowisk oraz miejsc, w których krowy się przemieszczają, – w utrzymaniu racic w dobrej kondycji czasami może pomóc zmniejszenie obsady zwierząt, – upewnienie się czy legowiska mają odpowiednie wymiary zgodne z normami, aby zwierzę nie musiało leżeć na odchodach, – należy często usuwać obornik, by nie dopuścić do gromadzenia się odchodów w miejscach, w których zwierzęta najczęściej się przemieszczają, – jeśli chodzi o zgarniacze automatyczne należy zwiększyć częstotliwość uruchamiania zgarniaczy, nawet co dwie godziny lub częściej, jeśli obsada- zwierząt jest wysoka, – ważnym elementem jest regularna korekcja racic, dzięki której usuwany jest róg racicowy, – zaleca się również wietrzenie obór, aby była za- chowana optymalna cyrkulacja powietrza, ponieważ im wyższa wilgotność, tym większe możliwości roz- woju patogenów. Kąpiele wodne są dobrym sposo- bem na profilak- tykę racic i meto- dą zapobiegania różnym schorze- niom. Jednakże nie rozwiązują problemu. Aby były one w jak najlepszym stop- niu optymalne, to należy zaopa- trzyć się w wan- nę o długości 3,40 m. Ze względu na dużą wrażliwość na zachoro- wanie krów we wczesnej laktacji, kąpiele powinny być zastoso- wane w końcowym okresie laktacji, a zwiększenie częstotliwości kąpieli powinno odbywać się pod ko- niec zasuszania . Leczenie W momencie zaobserwowania pierwszych zmian należy jak najszybciej podjąć działania lecznicze. Odstąpiono od obowiązku prowadzenia rejestru wjeżdżających na teren gospodarstwa środków transportu do przewozu świń, paszy lub produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego oraz rejestru wejść osób do pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=