Gazeta AgroNews Nr 49
WYWIAD NUMER 30 PRODUKCJA ZWIERZĘCA NUMER 48 AgroNews .com.pl 29. Zaniedbania, do których dopuścimy w tym okresie spowodują straty, których na prze- strzeni dalszych etapów produkcyjnych nigdy nie da się już odrobić. W nowo sformowanej grupie uważnie obserwujemy kondycję pro- siąt i jeśli zauważymy osobniki odstające, od- bieramy je i tworzymy dla nich osobną grupę. Odpowiednie żywienie i warunki bytowe de- cydują o szybkości pobierania paszy przez prosięta odsadzone. Poniższy wykres wska- zuje jaki procent zwierząt zaczyna pobierać paszę w godzinach po odsadzeniu. Widzimy że 75% prosiąt zaczyna pobierać paszę w cią- gu pierwszej doby. Po dwóch dobach jest to już 96%. Pozostałe zwierzęta (4%) zaczną po- bierać paszę w trzeciej dobie życia. Pasza pobierana w ciągu trzech pierwszych dni dostarcza energii w ilości potrzebnej do przeżycia, dopiero tydzień później pobierana jest pasza na potrzeby produkcyjne. Ograni- czenie zasięgu oraz skutków stresu poodsa- dzeniowego możemy osiągnąć poprzez stwo- rzenie bardzo dobrych warunków bytowych. Mikroklimat Odsadzenie dokonujemy do pomieszczeń zde- zynfekowanych, czystych suchych, ciepłych i dobrze wentylowanych. Obecność gazów szkodliwych jest szczególnie niebezpieczna dla młodych zwierząt. Najczęściej mamy do czynienia z dwutlenkiem węgla i amoniakiem. Nadmiar tych gazów powoduje podrażnienie zwierząt, wzrost agresji i uszkodzenie błon śluzowych sprzyjających powstawaniu infek- cji. Stężenie dwutlenku węgla nie powinno prze- kraczać 3 000 ppm, siarkowodoru 5 ppm, a koncentracja amoniaku nie powinna przekra- czać 20 ppm Innym czynnikiem mikroklimatu jest temperatura oraz wilgotność. Czynnik ten jest związany z wiekiem i masą ciała zwierząt oraz z systemem utrzymania. Dla każdego wieku określona została strefa komfortu termicznego którego przekrocze- nie powoduje nie tylko straty produkcyjne, ale również osłabienie odporności organizmu. WYWIAD NUMER 30 PRODUKCJA ZWIERZĘCA NUMER 48 28. AgroNews .com.pl Poziom krytyczny temperatury dla prosiąt po odsadzeniu w zależności od masy ciała i systemu utrzymania Masa prosięcia (kg) Na słomie (OC) Na ruszcie (OC) 5 27 30 6 25 29 7 22 28 8 21 26 9 20 25 Sama regulacja temperatury jest niewystar- czająca. Na temperaturę odczuwalną przez zwierzęta zasadniczy wpływ ma wilgotność oraz ruch powietrza. Zwiększona ilość pary wodnej powoduje obniżenie temperatu- ry, szczególnie w obecnej porze roku. Duża wilgotność to także zwiększona dokuczliwość ga- zów szkodliwych. Jeśli chodzi o ruch powietrza, to po- winniśmy w miarę możliwości zmie- rzać do całkowitej jego eliminacji. Wyznaczenie strefy komfortu dla świń po- przez dostosowanie wilgotności powietrza do temperatury otoczenia Strefa komfortu Temperatura (OC) Wilgotność (%) 20 65-75 22 63-73 24 61-71 26 59-69 28 57-67 30 55-65 Kojec Wyrównana wagowo grupa prosiąt powin- na trafić do kojca spełniającego warunki do- brostanu. Kojec powinien mieć odpowied- nią wielkość w zależności od wagi zwierząt. Jednak nie powinniśmy ograniczać tej po- wierzchni do wartości minimalnych określo- nych w rozporządzeniu lecz w miarę moż- liwości zwiększać powierzchnię życiową prosiąt odsadzonych i warchlaków. Minimalna powierzchnia dla zwierząt utrzy- mywanych grupowo Masa zwierząt Powierzchnia do 10 kg masy ciała 0,15 m2 na sztukę 10-20 kg masy ciała 0,20 m2 na sztukę 20-30 kg masy ciała 0,30 m2 na sztukę Podłoga rusztowa powinna spełniać nastę- pujące wymogi: właściwa szerokość beleczek wynosi 50 mm, a szczeliny nie powinny być większe niż 14 mm. Im większa powierzchnia, tym mniejsze ry- zyko konfliktów. Nowoczesne kojce, które w swoim za- łożeniu nowocze- sności mają spełniać oczekiwania hodow- ców nie zawsze są przyjazne dla zwie- rząt. W efekcie tworzone są ogra- niczenia w zakresie możliwości wyrażania naturalnego dla gatunku behawioru, ogra- niczenia powierzchni życiowej i przestrze- ni, wywołują dyskomfort i stres. Te są z kolei początkiem problemów zarówno w zakresie zdrowia fizycznego (technopatie), jak i psy- chicznego (stereotypie). Sposobem na ubogie środowisko jest dostar- czanie świniom materiałów manipulacyjnych. Aby zapewnić możliwość „odpowiedniej ma- nipulacji”, materiały wzbogacające środowi- sko powinny: ● być jadalne – optymalnie powinny zawierać składniki odżywcze; ● nadawać się do żucia, dostarczać świniom informacji, takich jak smak; ● umożliwiać rycie, pozwalać świniom na ich badanie, przy użyciu ryja; ● być zniszczalne, pozwalać świniom dokład- nie ocenić dany materiał. (Studnitz et al., 2007) W myśl tej definicji czysta i sucha słoma, P odczas formowania grupy warchla- ków zwracamy szczególną uwagę na wyrównanie wagowe. Prawidłowo zbilansowana pasza, uwzględniająca zarówno potrzeby bytowe, jak i produkcyjne, zapewni prawidłowy rozwój zwierząt oraz pozwoli im zachować wysoki status zdrowotny. Odpowiednie żywienie i warunki bytowe decydują o szybkości po- bierania paszy przez prosięta odsa- dzone.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=