Gazeta AgroNews Nr 49
WYWIAD NUMER 30 PRODUKCJA ZWIERZĘCA NUMER 48 która jest regularnie uzupełniana, posia- da wszystkie właściwości, które są atrakcyj- ne dla świń. Jest jadalna, nadaje się do żu- cia, pozwala na rycie i jest zniszczalna. W systemach rusztowych można ją zadawać w specjalnych koszach z wąskimi szczelinami. Podobną wartość posiada siano i kiszonka. Można podawać też niejadalne „zabawki”, z zastrzeżeniem, że nie powinny stanowić za- grożenia dla zdrowia i życia zwierzęcia. Technika żywienia W pierwszych dniach po odsadzeniu wszyst- kie prosięta chcą jednocześnie pobierać paszę, co jest niemożliwe ze względu na ograniczoną szerokość koryta czy wielkość automatu paszowego. Po ustanowieniu hie- rarchii w grupie proces pobierania paszy zostanie rozciągnięty w czasie i wszystkie zwierzęta będą pobierać paszę do woli. Aby uniknąć tego zagrożenia, należy w pierw- szych dniach (walk hierarchicznych) wstawić do kojca dodatkowe automaty żywieniowe aby wszystkie prosięta mogły pobrać paszę zgodnie z zapotrzebowaniem. W następnych dniach dodatkowe karmniki usuwamy z koj- ca. Odpowiednia ilość pobranej wody będzie de- cydowała o produkcyjności oraz zdrowotności zwierząt, stąd bezwzględnie należy przestrze- gać zasad dotyczących pojenia. Na 12 prosiąt powinno przypadać 1 poidło. Wymogi dotyczące pojenia Wysokość montażu poideł miseczkowych (cm) 20 - 30 Wysokość instalowania poideł smoczkowych (cm) 25 - 35 Optymalny przepływ wody (l/min) 0,3 - 0,5 Hodowcy świń, którzy rozumieją zależność między warunkami utrzymania a produk- tywnością swojego stada starają się stwo- rzyć znacznie lepsze warunki niż określone prawem. Dotyczy to zarówno mikroklimatu, oświetlenia, powierzchni minimalnych, jak i właściwego traktowania zwierząt. Wraz ze wzrostem poziomu dobrostanu, wzrasta pro- duktywność naszego stada, aż do osiągnięcia pułapu określonego potencjałem genetycz- nym naszych świń. Włodzimierz Sawirski PODR Rolnicy odczuwają rosnące koszty działalności Jak pokazują przeprowadzone w grudniu 2022 r. badania Głównego Urzędu Statycz- nego, rolnicy negatywnie ocenili opłacal- ność produkcji rolniczej – jedynie 15,5% re- R osnące wydatki dotykają wszyst- kich, również sektora rolniczego zarówno w produkcji zwierzęcej, jak i roślinnej. Czy nowe technologie mogą być znakomitym rozwiązaniem w uzyskaniu oszczędności na kosztach działalności? TECHNIKA ROLNICZA NUMER 48 Rosnące koszty działalności – wyzwanie, któremu można sprostać dzięki technologiom Jak rolnicy oceniają rosnące koszty działalności? O ile procent można oszczędzić zużycie paliwa przez wdroże- nie nowych technologii? Jak nowe technologie mogą po- móc rolnikom w radzeniu sobie ze skutkami inflacji? 30. AgroNews .com.pl AgroNews .com.pl 31.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=