Gazeta AgroNews Nr 49

50. AgroNews .com.pl WYWIAD NUMER 30 PRODUKCJA ROŚLINNA NUMER 48 Co łączy zakwaszoną glebę z ceną ziemnia- ka? Według ekspertów, średnia cena warzyw i owoców wzrosła w minionym roku aż o 56%. Tegoroczne prognozy Banku PKO BP rów- nież nie budzą optymizmu. Świeże i mrożone jarzyny dalej będą drożeć nawet mimo, stop- niowej stabilizacji sytuacji na rynku żywno- ści. Przyczyn drożyzny na straganach szukać możemy, poza ogól- ną sytuacją gospodar- czą, również w stanie i jakości polskich gleb. Niestety, jak podaje Instytut Uprawy Na- wożenia i Gleboznaw- stwa, aż 60% pól i użytków rolnych jest zakwaszonych. Za- kwaszone gleby nie tylko dają mniej plo- nów, ale koszt uprawy na takim kwaśnym polu przykładowego kilo- grama ziemniaków jest nawet o 70% wyższy, niż na glebach o zrównoważonym poziomie pH. Dodatkowe koszty na naszym talerzu Każdego roku, rolnicy w Polsce tracą do co najmniej 6 miliardów złotych wskutek wyso- kiego zakwaszenia gleb obniżającego plony i efektywność nawożenia w niektórych sytu- acjach nawet o 70%. Tym samym, płacąc za ogórka czy marchewkę, dokładamy się do ko- lejnych porcji nawozu, którego nie przyswa- ja zakwaszona gleba. Wysokie ceny jarzyn i owoców nie zachęcają też do zdrowego od- żywiania. W porównaniu do mieszkańców innych krajów unijnych Polacy jedzą dużo mniej warzyw i owoców. Statystyczny miesz- kaniec naszego kraju konsumuje codziennie około 250 gramów jarzyn, a średnia w Unii Europejskiej wynosi 600 gram. Zakwaszone gleby mają w sobie mało wap- nia, który jest niezbędny do dobrego wzro- stu i plonowania roślin. Przy zbyt niskim pH utrudnione jest pobieranie przez rośliny in- nych składników pokarmowych, np. fosforu, potasu, magnezu, boru, molibdenu. Wwyniku tego koszty produkcji rosną, a wydajność pól i sadów spada. Nawożone wapnem drzewa owocowe rodzą owoce lepszej jakości, które mogą być dłużej przechowywane i nie psu- ją się tak szybko. Dlatego właśnie wapnuje się sady i pola, żeby wydawały większe, lep- szej jakości plony – tłu- maczy Witold Bogu- ta, prezes Krajowego Związku Grup Produ- centów Owoców i Wa- rzyw. Co możemy zrobić, by jeść zdrowo i taniej? Poprawa stanu gleb w Polsce wydaje się naj- lepszą obecnie odpo- wiedzią na drożejące warzywa i owoce. Ob- niżenie kosztów produkcji rolnej i zwiększenie jej efektywności z pewnością przełoży się na ceny w sklepach, czy na targowiskach. W ta- kim uzdrawianiu, kluczową rolę pełni proces odkwaszania gleb poprzez wapnowanie. Roz- sypywanie wapna na pola sprawia, że popra- wiamy ich pH gleby. Im pH bliższe neutralne- mu, tym lepiej dla roślin i zwierząt żyjących w okolicy. Według Eurostat, Polska jest 7. producentem rolnym w Unii Europejskiej i 13. na świecie. To oczywiście świetny wynik, jednak pomi- mo wzrostu naszej produkcji rolnej – spada jej wydajność. Efektem tego stanu rzeczy są rosnące koszty nawożenia i innych zabiegów, których celem jest poprawa jakości gleb w Polsce. Te dodatkowe wydatki po stronie rol- ników przekładają się bezpośrednio na ceny w sklepach. Odpowiedzią na ten problem jest systemowe podejście do regeneracji ziem rol- nych w naszym kraju. Zdrowe gleby to nie tyl- ko wyższe plony, ale także dzięki ograniczeniu ilości zabiegów agrotechnicznych, zdrowsze owoce i warzywa – dodaje Małgorzata Bo- jańczyk, dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Zakwaszone gleby nie tylko dają mniej plonów, ale koszt uprawy na takim kwaśnym polu przykła- dowego kilograma ziemniaków jest nawet o 70% wyższy, niż na glebach o zrównoważonym po- ziomie pH. ROLNICTWO ZRÓWNOWAŻONE NUMER 48 Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi od- powiada Od 2019 roku działa w Polsce „Ogólnopolski program regeneracji środowiskowej gleb po- przez ich wapnowanie”. W założeniach inicja- tywa ma wspierać rolników, aby mogli dbać o stan swoich pól i sadów. Jednakże propo- nowane obecnie mechanizmy są niewystar- czające na skalę problemu z jaką mają się zmierzyć. Ponad 60% terenów pod uprawy wymaga regeneracji. Eksperci są zgodni, po- trzeba bardziej zdecydowanych i daleko idą- cych działań. 12 maja delegacja Koalicji na rzecz Zdrowych Gleb w Polsce została przy- jęta przez Lecha Kołakowskiego, sekretarza stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Przedstawiciele czternastu organizacji społecznych, samorządowych, związkowych, branżowych i producenckich zaprezentowali swoje cele. Koalicja podkreśla konieczność powszechnych, ogólnokrajowych działań jako warunku koniecznego osiągnięcia celu jakim jest odkwaszenie gleb. Mini- ster L. Kołakowski zadeklarował wolę wsparcia po- stulatów odnoszących się do odkwaszenia gleb w Polsce. Zdrowe gleby to nasza wspólna sprawa Dbanie o stan naszego otoczenia leży w interesie nas wszystkich. Zdrowe, niezakwaszone gleby to nie tylko tańsze warzywa i owoce na talerzach, ale tak- że mniejsze ryzyko zakwitu sinic nad Bałtykiem, czy czystsza woda w rzekach. Odkwaszanie gruntu za pomocą wapnowania to sprawdzona, tradycyjna me- toda dbania o jakość gleby. Polskie Stowarzyszenie Zrównoważonego Rolnic- twa i Żywności AgroNews .com.pl 51.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=