Gazeta Nr 50

PRODUKCJA ROŚLINNA NUMER 50 Jak zadbać o właściwe przechowywanie ziemniaków? 10. AgroNews .com.pl Długość okresu przechowywania ziemniaków zależy od kierunku ich użytkowania. Dla ziemniaków przeznaczo- nych dla przetwórstwa okres przechowywania może trwać nawet 10 miesięcy, dla sadzeniaków 6 – 7 miesięcy, a dla jadalnych 1 do 9 miesięcy. WYWIAD NUMER 30 PRODUKCJA ROŚLINNA NUMER 50 AgroNews .com.pl 11. D Duża zawartość wody w bulwach ziem- niaków nie sprzyja tak długiemu okre- sowi ich przechowywania. Naturalne ubytki ilościowe i jakościowe nawet w najlepszych warunkach przechowywania są nieuniknione. Przechowywanie ziemniaków w nieodpo- wiednich warunkach termiczno-wilgotnościo- wych prowadzi do powstania dużych strat ilo- ściowych i jakościowych. W okresie ostatnich lat nastąpił bardzo duży spadek produkcji ziem- niaków, przybyło natomiast przechowalni, dzię- ki czemu udział w przechowywaniu plonów w nowoczesnych przechowalniach znacznie się zwiększył. Jednak przeważająca część plonów i tak jest przechowywana w kopcach i piwnicach. Przygotowanie plantacji ziemniaków do zbioru Celem wszystkich zabiegów bezpo- średnio związanych ze zbiorem ziemnia- ków powinno być ograniczenie pra- cochłonności, a jed- nocześnie zebranie bulw wysokiej jako- ści bez uszkodzeń mechanicznych, strat i zanieczysz- czeń. Szczególnie przy intensywnej produkcji bardzo ważnym zabiegiem jest niszczenie naci w odpowiednim terminie przed ich zbiorem. Ma to bardzo duży wpływ na jakość i zdrowotność plonu. Niszczenie naci ziemniaków ma na celu: • przyśpieszenie osiągnięcia dojrzałości fizjolo- gicznej bulw do zbioru, • przygotowanie plantacji do zbioru co znacznie zmniejsza ilość uszkodzeń mechanicznych, • zabezpieczenie bulw przed porażeniem wiru- sami, rizoktoniozą i zarazą ziemniaczaną. Wyróżnia się trzy sposoby niszczenia naci ziem- niaka a mianowicie: mechaniczny, mechanicz- no-chemiczny i chemiczny. Sposób mechaniczny niszczenia naci polega na zastosowaniu specjalnych rozdrabniaczy łęcin. Sposób ten szczególnie w latach o dużym nasi- leniu zarazy ziemniaczanej może przyczynić się do większego porażenia bulw, ponieważ duża ilość zarodników grzyba zalega w resztkach ro- ślinnych i na powierzchni gleby. W czasie desz- czu zarodniki te są spłukiwane i bardzo łatwo przenikają do gleby a następnie przez skórkę i przetchlinki przedostają się do bulw. Metoda ta nie wymaga dużych nakładów. Wadą jej jest jednak niedokładność rozbijania łęcin szczegól- nie w sprzyjających warunkach wilgotnościo- wych przy wysokim nawożeniu azotowym gdy znaczna część roślin płoży się. Metoda chemiczna - polega na wykonaniu po- jedynczego lub dzielonego oprysku plantacji ziemniaków preparatami chemicznymi. Wśród preparatów stosowanych do defoliacji ziemnia- ków wyróżnia się pre- paraty o działaniu kon- taktowym, parzącym i wgłębnym. Wadą me- tody chemicznej jest to, że przy dużej masie łęcin i chwastów, na- wet po ich zaschnię- ciu zbiór mechaniczny ziemniaków może być utrudniony. Metoda mechaniczno-chemiczna polega na tym, że w pierwszej fazie stosuje się rozbijacz łęcin, który rozbija je na wysokości 25 cm, a na- stępnie w krótkim czasie stosuje się zabieg che- miczny jednym z preparatów do desykacji. Metoda ta jest skuteczniejsza i pewniejsza niż każda z metod osobno, szczególnie na planta- cjach o silnym wzroście i bujnej naci. Ziemnia- ki przeznaczone do długotrwałego przechowy- wania zaraz po wykopaniu powinny być dobrze osuszone i przebrane w celu usunięcia bulw uszkodzonych mechanicznie i z objawami cho- rób. Dlatego też pora sprzętu ma też istotny wpływ na przechowywanie ziemniaków. Zbiór należy przeprowadzić w dni pogodne i gdy tem- peratura powietrza wynosi przynajmniej 10oC. Przechowywanie ziemniaków w nieodpowiednich warunkach ter- miczno-wilgotnościowych prowa- dzi do powstania dużych strat ilo- ściowych i jakościowych.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=